Υγεία

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα κρούσματα και οι νοσηλείες στην Ελλάδα

Την δεύτερη θέση σε θανάτους εξακολουθεί να κατέχει η χώρα μας πανευρωπαϊκά

Κορωνοιός, ECDC,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρά την λήξη συναγερμού για την πανδημία του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα στην Ελλάδα βρίσκονται στο «κόκκινο» σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τις νοσηλείες να παραμένουν σε ανοδική πορεία και τους εβδομαδιαίους θανάτους να μας κατατάσσουν στην δεύτερη θέση της μακάβριας λίστας.

Στην εβδομαδιαία έκθεση του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων η χώρα μας καταγράφεται ψηλά στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Παρότι χθες Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κατέγραψε για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σημάδια υποχώρησης της θετικότητας των κρουσμάτων των θανάτων, των διασωληνώσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η σημερινή έκθεση του ECDC περιγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ψηλά οι σκληροί δείκτες του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα διατηρεί τη χειρότερη θέση σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και σε εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία και τη δεύτερη χειρότερη σε θανάτους.

Η αναλογία είναι πολλαπλάσια από την αντίστοιχη του μέσου ευρωπαϊκού όρου, καταγράφοντας ενδεικτικά τις 5 πρώτες χώρες σε κρούσματα (ανά 100.000).

Ειδικότερα στην Ελλάδα στα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού είναι 130,8, στην Γαλλία 67,5 στην Αυστρία 48,3, στην Ιταλία 41, στην Φινλανδία 30,8 και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 28,7.

Γίνεται απολύτως σαφές ότι με 130,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε νέες μολύνσεις, με αναλογία 4,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ευρωπαϊκή, που είναι μόλις 28,7 ανά 100.000.

Παράλληλα επαναβεβαιώθηκε ότι η χώρα μας είναι πρώτη και σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με αναλογία που ξεπερνά κατά 3,5 φορές τη μέση ευρωπαϊκή (208,2 ανά 100.000, έναντι 60,3).

Στις 5 πρώτες χώρες σε εισαγωγές σε νοσοκομεία (ανά 100.000) η Ελλάδα έχει το 6, η Μάλτα το 4,6 η Εσθονία 2,9 , η Ιταλία 0,7 , η Ολλανδία 0,3 και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,1.

Η Ελλάδα έχει την πρωτιά γεγονός που προκαλεί ανησυχία με την χώρα μας να έχει έξι φορές περισσότερες νοσηλείες από την Ευρώπη (6 ανά 100.000, έναντι 1,1).

Σε ότι αφορά τους θανάτους η χώρα μας κατατάσσεται στην δεύτερη θέση ανά εκατομμύριο με την Φινλανδία να κατέχει τα Ευρωπαϊκά πρωτεία με 12,6.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 9,6, η Πορτογαλία στην τρίτη με 7,5 η Γαλλία με 4,1 η Σλοβενία με 3,8 και ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 2,5.

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως το τέλος της εβδομάδας που έληξε την περασμένη Κυριακή, παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη τάσεις σταθεροποίησης ή υποχώρησης των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά καταγράφηκαν 368 θάνατοι σε 19 χώρες.

Επίσης αυξητικές τάσεις, διάρκειας μίας έως τριών εβδομάδων, αναφέρθηκαν από πολύ λίγες χώρες, αλλά οι συνολικές τιμές των αναφερόμενων δεικτών παραμένουν χαμηλές σε σχέση με το μέγιστο της πανδημίας.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η αθροιστική πρόσληψη της πρώτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ήταν 84,9% και της δεύτερης αναμνηστικής 35,6%.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, έως τις 11 Ιουνίου εκτιμάται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα καταγράψει αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και στους θανάτους ασθενών με CoViD.

Δείτε επίσης