Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους για τις παράλληλες εξαγωγές
Οι μεν ζητούν επέκταση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και σε άλλα φάρμακα οι δε ζητούν την άρση της

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων με αιχμή του δόρατος την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων εξαιτίας της έλλειψης σκευασμάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους φαρμακαποθηκάριους.
Μόνο σήμερα οι μεν και οι δε εξέδωσαν νέες ανακοινώσεις με αιχμές εκατέρωθεν για το αν τελικά υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα, με τις αλληλοκατηγορίες να μην έχουν σταματημό.
Σήμερα το απόγευμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων απαντώντας στην πρωινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατηγορεί τον ΠΦΣ για «μονταζιέρες και λαϊκισμό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων
«Καλό θα είναι να μην απομονώνονται φράσεις. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους, προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση».
Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το «χρίζουν εξαγωγών» και το «αποδεικνύονται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν» διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.
Σε ό,τι αφορά την υπενθύμιση περί του Π.Δ., εμείς απλώς υπενθυμίζουμε τον νόμο που προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελληνική αγορά
Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες
Εκτιμούμε ότι ο ΕΟΦ και το Υπ. Υγείας έχουν πλήρη γνώση και αντίληψη των γεγονότων και θα προβούν στη λήψη των αποφάσεων που πρέπει, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας.
Κατανοούμε τις προεκλογικές κορώνες του Προέδρου του ΠΦΣ, συμφωνούμε ότι πράγματι σιγά σιγά πέφτουν οι μάσκες και τους καλούμε να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency ) και να πάρουν την γενναία απόφασηνα αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών.
Επαναλαμβάνουμε ότι ως κλάδος έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι προτεραιότητά μας είναι τόσο η προστασία της Δημόσιας υγείας ,όσο και η τήρηση των νόμων απ’ ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου. Ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν την αλυσίδα να πράξουν το ίδιο».
Φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις: «Οι Φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν σκευάσματα»
Νωρίτερα σήμερα οι φαρμακοποιοί είχαν εξαπολύσει επίθεση στους φαρμακαποθηκάριους οι οποίοι ζητούν την άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2023.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες «οι οποίες λιμνάζουν» και χρήζουν εξαγωγών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.
Υπενθυμίζουμε στον κ. Σκυλακάκη ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προβλέπει τη ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών και τηρώντας μάλιστα «αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη… συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του Ε.Ο.Φ. Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις. (ΠΔ 88/2004)»
Στην περίπτωση που θεωρεί ότι η φαρμακαποθήκη αποτελεί χώρο αμιγούς επιχειρηματικότητας, τότε ας σταματήσει να επιχειρεί στον ελλαδικό χώρο.
Οι Έλληνες φαρμακοποιοί που ζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και η πολιτεία και οι Έλληνες ασθενείς, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η επί μακρόν απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με συνεχείς ελέγχους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου από τις αρμόδιες αρχές.
Οι Φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα σταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις πρακτικές που έχουν σκοπό αποκλειστικά την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για την Δημόσια Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση.