Υγεία

Κορωνοϊός: Οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η προετοιμασία των υγειονομικών αρχών ενόψει του Φθινοπώρου

Εμβόλιο, Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε νέες οδηγίες προχώρησαν σήμερα από κοινού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για παιδιά και ενήλικες.

Υπό τον φόβο της έξαρσης του Covid-19, το προσεχές Φθινόπωρο, οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ και του ECDC, συστήνουν καταρχήν στις φαρμακευτικές εταιρείες να αναθεωρήσουν τα εμβόλια για παιδιά και ενήλικες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής νόσησης και του θανάτου λόγω κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων των διεθνών ρυθμιστικών αρχών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του EMA συνιστά την ενημέρωση των εμβολίων για τη στόχευση των νέων μεταλλάξεων οι οποίες έχουν γίνει κυρίαρχες στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου .

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν, ότι τα μονοσθενή εμβόλια (εμβόλια που στοχεύουν μόνο ένα στέλεχος όπως το XBB.1.5) είναι μια λογική επιλογή για την παροχή προστασίας έναντι των σημερινών κυρίαρχων και αναδυόμενων στελεχών.

Οι νέες συστάσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού για παιδιά και ενήλικες

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν τα εμβόλια, καλούνται να αναθεωρήσουν και να επανεξετάσουν τις πληροφορίες ως εξής:

Για άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών, όταν ο εμβολιασμός συνιστάται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες, ενδείκνυται μία εφάπαξ δόση του πρόσφατα προσαρμοσμένου εμβολίου.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2, ενδείκνυται μια πρωτογενής σειρά που αποτελείται από 2 ή 3 δόσεις, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόσφατα προσαρμοσμένο εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Η χρήση στον παιδιατρικό πληθυσμό αναμένεται να ακολουθεί τις εθνικές οδηγίες.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες δόσεις, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Για τις αναμνηστικές δόσεις, θα πρέπει να τηρείται ένα ελάχιστο μεσοδιάστημα 3 μηνών, ωστόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα διάστημα 4 μηνών μεταξύ των δόσεων υπό το φως των στοιχείων που δείχνουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωσή τους το ECDC και ο EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα ηλικίας) και στις εγκύους.

Επίσης ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, λόγω της πιθανής αυξημένης έκθεσής τους σε νέα κύματα του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου στη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Τέλος όπως επισημαίνουν οι δύο αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί ο έγκαιρος εμβολιασμός, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, είναι απαραίτητος για την προστασία από τη σοβαρή μορφή CoViD αλλά και την αποφυγή της σοβαρή επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Δείτε επίσης