Υγεία

H τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου μαστού σε βάθος πενταετίας

Αποκαλυπτική έρευνα στο Radiology

Καρκίνος μαστού, Τεχνητή νοημοσύνη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για μια ακόμη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται ισχυρό όπλο στην ιατρική και ειδικά στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

Έρευνα του Kaiser Permanente Northern California που δημοσιεύθηκε στο Radiology, έδειξε ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ήταν καλύτεροι έναντι του standard μοντέλου κλινικού κινδύνου για την πρόβλεψη του πενταετούς κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Όπως επισημαίνει ο Dr. Vignesh A. Arasu, του Kaiser Permanente Northern California, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη δίνουν τη δυνατότητα να αποκτηθούν εκατοντάδες έως χιλιάδες επιπλέον στοιχεία μαστογραφιών.

Στην έρευνα αναλύθηκαν χιλιάδες μαστογραφίες και σκορ κινδύνου για καρκίνο μαστού σε διάστημα 5 ετών δημιουργήθηκαν από 5 αλγόριθμους. Τα σκορ συγκρίθηκαν μεταξύ τους και με το σκορ BCSC.

Και οι 5 αλγόριθμοι είχαν καλύτερη επίδοση από το μοντέλο κινδύνου BCSC για την πρόβλεψη του κινδύνου για καρκίνο μαστού σε 0 έως 5 χρόνια, δήλωσε ο Arasu. Η ισχυρή επίδοση όσον αφορά την πρόγνωση σε διάστημα 5 ετών υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει καρκίνους που έχουν διαφύγει του εντοπισμού και στοιχείων μαστικού ιστού που βοηθούν στην πρόγνωση μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου.

Παράλληλα τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντικό όπλο όσον αφορά τη συμβολή του στον εντοπισμό σκορ μελλοντικού κινδύνου, το οποίο μάλιστα δημιουργείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Σημειώνουν δε οι επιστήμονες ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χορήγηση εξατομικευμένης, ιατρικής ακριβείας σε εθνικό επίπεδο.

Καρκίνος μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ, η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) και η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών. Όταν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, ο καρκίνος του μαστού είναι συνήθως ιάσιμος.

Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή περισσότερο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Δείτε επίσης