Υγεία

Θεσσαλονίκη: Δώρα ζωής σε τέσσερις ανθρώπους από ασθενή που κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Η οικογένεια 75χρονου πρόσφερε τα όργανα του

Δωρεά οργάνων, Θεσσαλονίκη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγαλείο ψυχής από την οικογένεια ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, της Θεσσαλονίκης με τους συγγενείς του να αποφασίζουν να δωρίσουν τα όργανα του.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έλαβαν δώρα ζωής από τον 75χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την διοίκηση του νοσοκομείου, «στη Β΄ΜΕΘ, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη οργάνων από 75χρονο άντρα με τη συνεργασία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού της Β΄ΜΕΘ και τις χειρουργικές ομάδες λήψης των οργάνων: τη χειρουργική ομάδα στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» για τη λήψη των νεφρών και από το Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ για τη λήψη των κερατοειδών χιτώνων. Η μεταμόσχευση νεφρών σε συμβατούς λήπτες πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών σε άνδρα 67 ετών και σε γυναίκα 67 ετών αντίστοιχα, ενώ οι κερατοειδείς χιτώνες αναμένεται να μεταμοσχευτούν εντός των προσεχών ημερών».

Μεγαλοψυχία από την οικογένεια του 75χρονου

«Η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τους μεταμοσχευθέντες ασθενείς δίνοντας πνοή ζωής στους ίδιους και τις οικογένειες τους» αναφέρει η διοίκηση, ευχαριστώντας παράλληλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Β΄ ΜΕΘ όπως και τους οικείους του νοσηλευόμενου «οι οποίοι με γενναιοδωρία προχώρησαν σε μια πράξη ανθρωπισμού μέσα από τη διαδικασία της προσφοράς των οργάνων του».

«Η συμβολή του προσωπικού των Μονάδων και των χειρουργικών ομάδων λήψης των οργάνων είναι καθοριστική στην επιτυχή έκβαση της διαδικασίας δωρεάς οργάνων υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αλλά και με την πολύτιμη συμβολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει το νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις κατείχε τις τελευταίες θέσεις στη σχετική Ευρωπαϊκή λίστα.

Ωστόσο από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των ανθρώπων που δηλώνουν δωρητές οργάνων όπως και συγγενείς ανθρώπων που ήσαν εγκεφαλικά νεκροί, να προσφέρουν τα όργανα των δικών τους.

Δείτε επίσης