Υγεία

ΕΚΑΒ: Τα μισά ασθενοφόρα ενεργά στην Αττική εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού

Μέχρι και πέντε ώρες οι καθυστερήσεις

ΕΚΑΒ, Νέα Μάκρη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η έλλειψη προσωπικού στα ασθενοφόρα των ΕΚΑΒ, όπως και τα λιγοστά οχήματα που στελεχώνουν το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τα δύο θλιβερά περιστατικά, που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Κω και Νέα Μάκρη.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με αφορμή τόσο με τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας που ξεψύχησε πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού στην Κω επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, όσο και με αυτόν της 19χρονης εγκύου κοπέλας που καθυστέρησε να φτάσει στη Νέα Μάκρη το ασθενοφόρο, καταγγέλλουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και οχημάτων, όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Αττική.

Οι καθυστερήσεις μάλιστα των ασθενοφόρων φτάνουν έως και τις πέντε ώρες αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας επιτακτικά την στελέχωση με προσωπικό των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο υγείας διέταξε έρευνα για τα δύο αυτά τραγικά περιστατικά αναμένοντας τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ αλλά και το ΕΚΑΒ.

Τα μισά από τα προβλεπόμενα ασθενοφόρα κινούνται στην Αττική

Η έλλειψη προσωπικού είναι η αιτία που δυστυχώς βρίσκονται στην ενεργό δράση σχεδόν τα μισά από τα προβλεπόμενα ασθενοφόρα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στα συμβάντα μέχρι και πέντε ώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην Αττική είναι καθημερινό φαινόμενο: «Επιχειρούν 40 περίπου ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 έως 28 ασθενοφόρα τη νύχτα, λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων», αναφέρει, για να σημειώσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι όταν υπάρχει τόση μικρή δύναμη διαθέσιμη ασθενοφόρων στο δρόμο, δεν αποτελούν έκπληξη οι πολύωρες καθυστερήσεις, που φτάνουν ακόμη και τις 4 έως 5 ώρες σε μη επείγοντα περιστατικά.

«Πολλές φορές, όμως, ένα περιστατικό αν και δεν δίνεται ως επείγον - υψηλής προτεραιότητας από τον καλούντα, η κατάσταση του επιβαρύνεται με την πάροδο της ώρας και χρήζει άμεσής αντιμετώπισης στο σημείο και διακομιδής σε νοσοκομείο πράγμα το οποίο συνέβη στην 19χρονη έγκυο από την Νέα Μάκρη», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, για να επισημάνει:

«Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν καθημερινά σε όλη τη χώρα, διότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε κλήση που δέχεται για πρώτες βοήθειες».

Θάνατος 19χρονης

Το νέο τραγικό περιστατικό που σχετίζεται με ασθενοφόρο, αφορά μία 19χρονη Ρομά στη Νέα Μάκρη, έγκυο, λίγο πριν τον ένατο μήνα της κύησης.

Η κοπέλα διακομίστηκε με καθυστέρηση πέντε ωρών με ασθενοφόρο, όχι σε νοσοκομείο, όπως θα επέβαλε η κρισιμότητα της κατάστασής της, αλλά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος - τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της.

Το πρωί της Τρίτης, η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε στην οικογένειά της για έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Δεν υπήρχε αυτοκίνητο και οι συγγενείς της καλούσαν από το πρωί (οκτώ και μισή) το ΕΚΑΒ για να φτάσει ασθενοφόρο και να την παραλάβει, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι.

Τελικά, το ασθενοφόρο έφτασε, όπως καταγγέλλουν, μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης.

Δείτε επίσης