Και όμως το παγωτό είναι υγιεινό ακόμη και για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη
Η μελέτη του Harvard που μπερδεύει τους επιστήμονες αλλά δεν είναι λαθεμένη
Η είδηση ότι το παγωτό ένα γλυκό με μπόλικη ζάχαρη, είναι υγιεινό σε ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα ή έχουν τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη, ομολογουμένως προκαλεί πολλά ερωτήματα, απορίες και μπέρδεμα στους επιστήμονες.
Όταν όμως το τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου Harvard, βγαίνει και λέει με κάθε επισημότητα ότι το παγωτό προσφέρει οφέλη στην υγεία, δεν έχεις κάποιον λόγο να το αρνηθείς και να σπεύσεις να απολαύσεις ένα παγωτό χωρίς τύψεις και φόβο.
Οι επιστήμονες λοιπόν του Πανεπιστημίου Harvard, και ειδικότερα το τμήμα διατροφής, ασχολείται αρκετά χρόνια με το θέμα παγωτό, οφέλη ή ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό από αυτό.
Πώς μπορούσε ένα γλυκό με ζάχαρη και γάλα να δίνει τέτοια αποτελέσματα θέτουν το ερώτημα οι Αμερικανοί διατροφολόγοι;
Η μελέτη για τα οφέλη του παγωτού ακόμη και στους ανθρώπους με διαβήτη
Το 2018, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Andres Ardisson Korat, έφθασε σε περίεργο συμπέρασμα σε μια από τις μελέτες του σύμφωνα με την οποία σε ανθρώπους με διαβήτη, η κατανάλωση ενός μπολ παγωτού την ημέρα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Αυτή η διαπίστωση παραξένεψε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου αφού το εύρημα με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος δεν φαινόταν λογικό. Πώς ήταν δυνατόν να μπορούσε ένα σακχαρούχο, γαλακτοκομικό γλυκό να δίνει τέτοια αποτελέσματα;
Ο Ardisson Korat στην εργασία του σημείωσε ότι υπάρχουν λίγες λογικοφανείς βιολογικές εξηγήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει απάντηση για αυτό, δήλωσε ο επιδημιολόγος του University of Minnesota, Mark A. Pereira, στο Atlantic.
Από τότε μέχρι και σήμερα η ερευνητική ομάδα του τμήματος διατροφής του Harvard συνέχισε την έρευνα για να καταλήξει σε απάντηση.
Εξετάζοντας προηγούμενες έρευνες, έκαναν νέες υποθέσεις και πραγματοποίησαν δεκάδες δοκιμές. Η έρευνα του Ardisson Korat δεν ήταν η πρώτη που έδειξε τέτοια αποτελέσματα.
Τη δεκαετία 1980, ερευνητές του Harvard άρχισαν να συλλέγουν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης και ιατρικές πληροφορίες από χιλιάδες εργαζόμενους στην περίθαλψη.
Η πρώτη έρευνα παρατήρησης του Πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά, εμφανίστηκε το 2005 και βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχτηκαν μεταξύ 1986 και 1998.
Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Σύμφωνα λοιπόν με το Harvard, η μείωση του κινδύνου σχεδόν αποκλειστικά σχετιζόταν με τροφές με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.
Άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες γάλακτος με χαμηλά λιπαρά την ημέρα είχαν χαμηλότερο κατά 22% κίνδυνο για διαβήτη. Άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες παγωτό την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, αναφέρει η έρευνα.
Σε διάστημα περίπου δεκαετίας, ορισμένες έρευνες είχαν παρόμοια ευρήματα.
Αν και τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, τίποτα δεν απέδειξε ότι ήταν λανθασμένα.
Οι έρευνες συνεχίζονται.