Υγεία

Dentist Pass: Πότε θα λάβουν την επιδότηση των 40 ευρώ οι γονείς

Πότε θα ξεκινήσει το δωρεάν πρόγραμμα οδοντιατρικού ελέγχου

Dentist pass, Δωρεάν, Οδοντιατρικός έλεγχος, Υπουργείο υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από τις αρχές του επόμενου μήνα οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών δημοτικών σχολείων, θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση ύψους 40 ευρώ μέσω της ψηφιακής κάρτας Dentist Pass που τους δίνει την δυνατότητα να επισκεφτούν τον οδοντίατρο δωρεάν για διαγνωστικό έλεγχο.

Ήδη οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην σχετική πλατφόρμα έχουν ξεπεράσει τις 95 χιλιάδες από ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες, για την απόκτηση της Dentist Pass, με την ισχύ της να διαρκεί συνολικά έξι μήνες.

Από τον Ιούλιο θα μπορούν οι γονείς να λαμβάνουν την προπληρωμένη κάρτα ύψους 40 ευρώ για τον προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών τους. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Dentist Pass των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνονται εδώ και λίγο περισσότερες από 15 ημέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει τουλάχιστον 95.000 αιτήσεις, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν ακόμη το πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι προωθητικές ενέργειες που σχεδιάζονται, μεταξύ των οποίων ενημέρωση στα σχολεία.

Από τον Ιούλιο θα πιστωθεί η επιδότηση στην κάρτα Dentist Pass

Κάθε γονιός που αιτείται για την παροχή του Dentist Pass εγκρίνεται σχεδόν αμέσως και από τον Ιούλιο θα μπορεί να λάβει και την κάρτα με τα χρήματα. Η ισχύς του pass θα είναι έξι μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί το παιδί να πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την Κοινωνία της Πληροφορίας, μέχρι και προχθές είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 86.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων ανεβαίνει ημέρα με την ημέρα και έχει φτάσει τουλάχιστον τις 95.000.

Τα παιδιά ηλικίας από 6-12 ετών που δικαιούνται το Dentist Pass είναι περισσότερα από 660 χιλιάδες με το πρόγραμμα κυριολεκτικά να έχει προσελκύσει χιλιάδες γονείς ειδικά αυτήν την περίοδο που κλείνουν σε λίγες ημέρες τα σχολεία.

Τους αμέσως επόμενους μήνες το πρόγραμμα, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διαφημιστεί και θα προωθηθεί στα σχολεία. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά φυλλάδια που θα μοιραστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η παροχή οδοντιατρικού ελέγχου αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Οι προληπτικές πράξεις αφορούν σε:

  • Έλεγχο στοματικής υγιεινής
  • Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
  • Φθορίωση
  • Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης για την απόκτηση της ψηφιακής κάρτας

Ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου. Επίσης, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Από την Τρίτη, 6 Ιουνίου, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων και μέσω ΚΕΠ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Η χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο. Το χρηματικό ποσό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

Δείτε επίσης