Υγεία

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαία ενημέρωση και για την SARI

Σε πιλοτική μορφή για την οξεία αναπνευστική λοίμωξη

ΕΟΔΥ, Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εκτός από τον κορωνοϊό, την γρίπη και τον συγκυτιακό ιό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, θα ενημερώνει εβδομαδιαία και για τις SARI, δηλαδή τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση από τον ΕΟΔΥ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ωστόσο η διοίκηση του οργανισμού θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλαμβάνει στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση και τα περιστατικά οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, εκτός από τα τρία παθογόνα για τα οποία ήδη ενημερώνεται το ευρύ κοινό, θα αναφέρει πλέον δεδομένα και για επιπλέον μικροοργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη (severe acute respiratory infection, SARI).

Η συλλογή των νέων δεδομένων άρχισε εφέτος πιλοτικά για πρώτη φορά από τον ΕΟΔΥ. Αυτό επετεύχθη σε συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Τα εργαστηριακά δεδομένα έχουν προκύψει από μεθόδους ταυτόχρονης ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού σε ασθενείς με SARI.

Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ θα περιέχουν δεδομένα

Για την γρίπη

Για τον κορωνοϊό

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

Και για τα παθογόνα στους ασθενείς με SARI

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, τα νέα δεδομένα αποτελούν συμπληρωματική πηγή πληροφορίας για τους μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν και προκαλούν νοσήματα του αναπνευστικού στο κοινό. Θα ενισχύσουν επίσης σημαντικά τη δυνατότητα αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού τόσο σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας τους, όσο και σε περιόδους ύφεσης.

Η ανίχνευση αυτών των μικροοργανισμών βασίζεται σε μεθόδους ταυτόχρονης μοριακής ανίχνευσης παθογόνων (πολυσυλλεκτική PCR). Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό για τη διαγνωστική προσπέλαση ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι εξετάζουν ταυτοχρόνως το ίδιο δείγμα για την παρουσία πολλών παθογόνων».

Βέβαια καλό θα ήταν ο ΕΟΔΥ να συγκεντρώνει στοιχεία έπειτα από επιδημιολογική επιτήρηση και για τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου ο οποίος από τις αρχές του έτους 2023, έχει στοιχίσει τις ζωές έξι μικρών παιδιών, κάτω των δέκα ετών.

Δείτε επίσης