Υγεία

ΕΣΥ- Ικαρία: «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να δουλεύει 365 ημέρες το χρόνο»

Χωρίς γιατρούς το νησί με τους 2.500 μόνιμους κατοίκους- Σε κινητοποιήσεις οι φορείς

ΕΣΥ, Ράχες,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο «πόδι» οι κάτοικοι της Ικαρίας, εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης του ΕΣΥ, του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες, με μία γενική γιατρό, να σπεύδει από περιοχή σε περιοχή για να καλύψει τις ανάγκες των 2.500 κατοίκων 365 ημέρες το χρόνο.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του νησιού, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει, θα μείνουν χωρίς χειρουργό, αναισθησιολόγο και ακτινοδιαγνώστη για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η δε μοναδική γιατρός του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου των Ραχών, γενική γιατρός, Σταματία Ζουμπουλέλη, μετακινείται για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με αποτέλεσμα μεγάλη περιοχή νησιού να μένει κυριολεκτικά ακάλυπτη.

«Το Περιφερειακό Ιατρείο καλύπτει πολλούς υπερήλικες και πολλά μικρά παιδιά. Συνολικά παρέχεται ιατρική φροντίδα σε 2.500 ανθρώπους, που το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται… τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο Ιατρείο, ως Πολυδύναμο θα έπρεπε να έχει έναν γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο, έναν νοσηλευτή και έναν βοηθό εργαστηρίου. Αν’ αυτού έχει έναν γενικό γιατρό, που δεν έχει την θέση του μόνιμου ιατρού, αλλά του αγροτικού… Επομένως, όλες αυτές οι θέσεις είναι ακάλυπτες και έχει γίνει μόνο μία προκήρυξη το 2017” λέει η γιατρός με δηλώσεις της στην ΕΡΤ.

Κινητοποιήσεις από τους κατοίκους για τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού στην Ικαρία

Η Ένωση Γονέων Ικαρίας έχει προγραμματίσει κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 21 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι στο Πολυδύναμο Ιατρείο Ραχών για την μετακίνηση της μοναδικής ιατρού, που υπάρχει στις Ράχες Ικαρίας.

Η Σταματία Ζουμπουλέλη εξηγεί πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εργάζεται 365 ημέρες τον χρόνο.

“Ζητάμε στελέχωση, στελέχωση του Κέντρου υγείας, που απέχει μισή ώρα, στελέχωση του Ιατρείου. Επισημαίνω, ότι το ασθενοφόρο από εδώ απέχει στην καλύτερη μισή ώρα, αν η βάρδια είναι στο Κέντρο Υγείας. Αν η βάρδια είναι στο Νοσοκομείο, το ασθενοφόρο απέχει μιάμιση ώρα. Καταλαβαίνετε, πως οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες για μας. Με αυτές τις συνθήκες ζητούν από ‘μένα κάνω πέντε εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, να λείπω από το χωριό τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα και όλες αυτές τις υπόλοιπε ημέρες ζητούν από έναν άνθρωπο να δουλεύει 365 ημέρες”, εξηγεί.

Παραιτείται ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης στο νοσοκομείο Ικαρίας

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Ικαρίας είναι ανήσυχοι καθώς τονίζουν ότι είναι υγειονομικά ξεκρέμαστοι αφού το νοσοκομείο του νησιού έμεινε χωρίς χειρουργό, με έναν αναισθησιολόγο, ενώ σε λίγες ημέρες φεύγει και ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης γιατρός, λόγω παραίτησης.

«Δεν θα μπορούν να γίνονται αξονικές! Πως το νοσοκομείο αυτό θα προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη;», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τονίζει ότι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο των Ραχών με 6.000 πληθυσμό το καλοκαίρι έχει μία γενική γιατρό η οποία με εντολή κάνει εφημερίες στο Κεντρο Υγείας Ευδήλου αφήνοντας χωρίς γιατρό τις Ράχες.

Την ίδια στιγμή το Κέντρο Υγείας Ευδήλου με αντίστοιχο πληθυσμό έχει μόνο δύο γιατρούς έναν παθολόγο και έναν ακτινολόγο.

«Πως μπορεί να υπάρξει κάλυψη στις δύο αυτές περιοχές σε 24ωρη βάση με έναν ή δύο γιατρούς; Ασθενοφόρο ένα σε κάθε βάρδια και μερικές βάρδιες δύο. Οι καρότσες φορτηγών να είναι καλά; Όποιος αρρωστήσει πρώτος και σε αυτό το νησί θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός», τονίζει με νόημα η πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: «Κάθε μέρα και χειρότερα στα νησιά»

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως η κατάσταση στα νησιά ολοένα και χειροτερεύει από άποψη υγειονομικής κάλυψης.

«Κάθε ημέρα και χειρότερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Δυστυχώς στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση παραμένει στάσιμη και επικίνδυνη όπως την έχουμε περιγράψει σε κάλυψη από γιατρούς νοσηλευτές και ασθενοφόρα. Να ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μόνο λόγια και θα είναι προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης η ισχυρή δημόσια υγεία» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης