Υγεία

Τα rapid test να γίνονται μόνο από αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ»

Τι υποστηρίζει το συντονιστικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

rapid test
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την απαγόρευση πάσης φύσεως διαγνωστικών τεστ που μέχρι πρότινος μπορούσαν να γίνουν στα φαρμακεία όλης της χώρας, ζητά το συντονιστικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμπλέοντας τόσο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όσο και με τους εργαστηριακούς ιατρούς οι οποίοι πριν από μερικές ημέρες είχαν απαιτήσει να πραγματοποιούνται τα τεστ μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το συντονιστικό της ΠΦΥ, με σημερινή του ανακοίνωση επαναλαμβάνει την θέση των γιατρών κυρίως των διαγνωστικών κέντρων να μην γίνεται κανένα rapid test στα φαρμακεία, για την γρίπη, για τον κορωνοϊό για τον στρεπτόκοκκο και για τα χλαμύδια.

Μάλιστα το συντονιστικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στέλνοντας οδηγίες προς τα μέλη του αναφέρει ότι θα αποδέχονται τα αποτελέσματα των rapid test μόνον εφ’ όσον διενεργούνται από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ.

Την ίδια στιγμή το συντονιστικό της ΠΦΥ , ζητά από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να εκδώσουν σχετικές αποφάσεις περί απαγόρευσης διενέργειας ραπιντ τεστ από μη εξειδικευμένους φορείς και πρόσωπα.

Όπως υποστηρίζει το Συντονιστικό της ΠΦΥ τα rapid test είναι ιατρικές πράξεις και δεν πρέπει να διενεργούνται από τα φαρμακεία. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν τα τεστ αφορούν:

Τον κορωνοϊό

Τη γρίπη Η1Ν1

Τον στρεπτόκοκκο (strep test)

Τα χλαμύδια κ.λπ.

«Πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία το να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μη αδειοδοτημένους ιατρικούς φορείς ΠΦΥ», αναφέρει το Συντονιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε αποστείλει στις 27 Απριλίου 2023 επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία ζητούσε να καταργηθεί η δυνατότητα διενέργειας rapid test για τον κορονοϊό από τα φαρμακεία.

Όπως ανέφερε, δεν συντρέχει πλέον καμία επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να διενεργούνται από μη αδειοδοτημένους φορείς τέτοιου είδους εξετάσεις.

Ζητά να πάρει θέσει ο υπουργός υγείας για τα rapid test

Το Συντονιστικό της ΠΦΥ επανέρχεται στο θέμα με μεγαλύτερη θέρμη ζητώντας από το υπουργείο υγείας «να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Παράλληλα ζητά επίσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς να εκδώσουν οδηγίες προς τα μέλη τους για το θέμα αυτό.

Στις οδηγίες –όπως θέλουν οι φορείς της ΠΦΥ- ζητούν να επισημαίνεται ότι θα αποδέχονται αποτελέσματα των rapid test μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών ΠΦΥ. Τα αποτελέσματα πρέπει επίσης να φέρουν υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού, όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική, τονίζει.

«Οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή ή συνδρομή για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνουν οι ασθενείς μετά από ύπαρξη θετικού test πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από ιατρό», καταλήγει το Συντονιστικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δείτε επίσης