Υγεία

ΕΣΥ: Στους δρόμους σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό – Τι ζητούν οι υγειονομικοί

«Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

ΕΣΥ: Στους δρόμους σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό – Τι ζητούν οι υγειονομικοί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στους δρόμους σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, που διαμαρτύρονται για σειρά οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα οι γιατροί των νοσοκομειακών μονάδων Αττικής, πραγματοποιούν εξάωρη στάση εργασίας από τις 8.00 πμ έως 3.00 μμ ενώ οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της περιφέρειας αποφάσισαν 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να περιμένουν» είναι το σύνθημα των γιατρών καλώντας τα μέλη της η ΠΟΕΔΗΝ σε πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρεουν, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

«Τώρα όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει προβλήματα και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναγέννηση παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Παρά ταύτα δεν αντιμετωπίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαφωνία της «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα με οποιαδήποτε μορφή» και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του.

Οι δαπάνες υγείας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Στην Ελλάδα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000…

Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών…

Τα τραγικά συμβάντα τις τελευταίες ημέρες λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια». Για να επιλυθούν τα προβλήματα, σημειώνει η Ομοσπονδία, χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία.

Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

Η θέση των εργαζομένων στο ΕΣΥ για τα μικτά πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

«Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. Δεν απέδωσε», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης