Υγεία

Νίκος Τζανάκης-κορωνοϊός: Υποπαραλλαγή Eris και το καλοκαίρι-Ποια τα συμπτώματα

Για πιθανό εμβολιασμό τους επόμενους μήνες, κάνει λόγο η Ματίνα Παγώνη

Κορωνοϊός, Eris, Νίκος Τζανάκης, Ματίνα Παγώνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την νέα υποπαραλλαγή Eris του κορωνοϊού , όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του καθηγητή, Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι η «αναστάτωση» που έχει δημιουργηθεί θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 είπε:

«Η παραλλαγή Eris είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας»

Όπως εξήγησε «συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό».

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή Τζανάκη η «αναστάτωση» από την Eris θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το φθινόπωρο, με τον ίδιο να προβλέπει ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν κορωνοϊό λόγω της Eris, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα.

To κρίσιμο, ωστόσο, κατά τον Νίκο Τζανάκη είναι τα άτομα αυτά να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Τα συμπτώματα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού τόνισε ότι «ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

«Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία δόση εμβολιασμού»

Μιλώντας στο MEGA η κ. Παγώνη είπε, επίσης, ότι στα νοσοκομεία υπάρχει μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».

Αναφορικά με τα μέτρα που ίσως παρθούν από τον Σεπτέμβρη εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η κ. Παγώνη είπε πως από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, τότε τώρα θα συζητηθούν πολλά ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορωνοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», είπε αρχικά.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων (σ.σ από τα προηγούμενα εμβόλια) που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, εάν κάποιος νοσήσει τώρα από κορωνοϊό θα πρέπει να απομονωθεί και να μην βγαίνει έξω, για τέσσερις μέρες και από εκεί και πέρα θα μπορεί- αφού όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει- να συνεχίσει τις διακοπές του.


Δείτε επίσης