Υγεία

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και νέοι: Σοβαρός ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας δύσπνοιας και συριγμού

Η έρευνα στις ΗΠΑ για τους μαθητές λυκείου που ατμίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ηλεκτρονικό τσιγάρο, ΗΠΑ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγαλύτερη ευαισθησία να αποκτήσουν χρόνια βρογχικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, συριγμό και βρογχίτιδα, έχουν οι έφηβοι μαθητές λυκείων, από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο Thorax, για τις πιθανές βλάβες που προκαλεί το άτμισμα – ηλεκτρονικό τσιγάρο- σε μαθητές λυκείου έδειξε ότι ο επιπολασμός συριγμού και της δύσπνοιας είχε διάφορα επίπεδα, με τα βρογχικά συμπτώματα να είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα.

Παρόμοια ήταν το συμπέρασμα και για τους εφήβους που καπνίζουν επίσης κανονικά τσιγάρα ή περιτριγυρίζονται από άλλους που καπνίζουν.

Μάλιστα οι τελευταίες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι το 14% των μαθητών λυκείου χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2022 με την βλάβη που προκαλεί το αεροζόλ του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους πνεύμονες να είναι καλά τεκμηριωμένη.

Πώς έγινε η νέα έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία των συμμετεχόντων στην Μελέτη Παιδικής Υγείας της Νότιας Καλιφόρνια μεταξύ 2014 και 2018.

Περίπου 2.097 μαθητές, με μέση ηλικία τα 17 έτη, απάντησαν σε έρευνα για τα προϊόντα καπνού και τα αναπνευστικά συμπτώματα το 2014 (κύμα 1). Περαιτέρω δεδομένα συλλέχθηκαν από 1.609 μαθητές το 2015 (κύμα 2), 1.502 το 2017 (κύμα 3) και 1.637 το 2018 (κύμα 4).

Σε κάθε κύμα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με το ιστορικό τους στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμβατικών τσιγάρων και, ξεκινώντας από το κύμα 3, της κάνναβης.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 2.094 συμμετέχοντες, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες. Στο κύμα 1, 476 (23%) ανέφεραν ιστορικό άσθματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σε όλα τα κύματα, ο επιπολασμός συριγμού και της δύσπνοιας είχε διάφορα επίπεδα, με τα βρογχικά συμπτώματα να είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα: 19,5%, 22,5%, 23,5% και 26%, σε κάθε κύμα αντίστοιχα.

Η συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου τις τελευταίες 30 ημέρες ήταν λίγο κάτω από το 12% για τα κύματα 1 και 2, φτάνοντας το 11% στο κύμα 3 και αυξήθηκε σε πάνω από 15,5% στο κύμα 4.

Οι πιθανότητες συριγμού ήταν 81% υψηλότερες μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Ομοίως, τα βρογχικά συμπτώματα ήταν διπλάσια, ενώ η δύσπνοια ήταν 78% πιο πιθανή. Αυτοί οι συσχετισμοί ίσχυαν ακόμα και αφότου συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων.

Αν και περαιτέρω προσαρμογές αποδυνάμωσαν τις παρατηρούμενες συσχετίσεις, ιδιαίτερα για τον συριγμό, τα αποτελέσματα παρέμειναν στατιστικώς σημαντικά. Τα αποτελέσματα του ατμίσματος ήταν ελαφρώς πιο έντονα μεταξύ εκείνων που δεν έκαναν πρόσφατη χρήση τσιγάρου ή κάνναβης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρέμειναν ακόμη και μετά τον αποκλεισμό των συμμετεχόντων με ιστορικό άσθματος, υποδηλώνοντας ότι οι συσχετίσεις ισχύουν για όλους, όχι μόνο για εκείνους με άσθμα.

Δείτε επίσης