Υγεία

Eurostat: Αποφεύγουν οι Έλληνες πάνε στον γιατρό – Τι προτιμούν από την επίσκεψη στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο

Τι κατέγραψαν η Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία

Eurostat,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ουραγοί στην Ευρωπαϊκή λίστα των ασθενών που επισκέπτονται κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιωτικό ιατρείο οι Έλληνες.

Από τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφηκε ότι οι Έλληνες όταν αρρωσταίνουν αποφεύγουν να πάνε σε γιατρό και «προτιμούν» τα φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021 συμβουλεύτηκαν κατά μέσο όρο λιγότερο από τρεις φορές (2,7 για την ακρίβεια) κάποιο γιατρό είτε με επισκέψεις στο ιατρείο του είτε με επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και μονάδων υγείας είτε στο σπίτι τους.

Από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ότι αριθμός αυτός ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος στην ΕΕ μετά των Σουηδών που αναζήτησαν μόλις 2,3 φορές ιατρική συμβουλή, ενώ από την άλλη πλευρά οι πιο τακτικοί στις επισκέψεις τους ήταν οι Σλοβάκοι (11 φορές), οι Γερμανοί (9,6 φορές), οι Ούγγροι (9,5 φορές), οι Ολλανδοί (8,6 φορές) και οι Τσέχοι (7,8 φορές).

Λιγότερο τακτικοί στις ιατρικές επισκέψεις ήταν και οι Πορτογάλοι (3,5 φορές), οι Δανοί (3,8 φορές) καθώς και οι Φιλανδοί και οι Εσθονοί (4,1 φορές).

Γιατροί,

Ακόμη και στα χρόνια πριν την πανδημία, οι Έλληνες δεν επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά γιατρούς, με τον μέσο όρο των επισκέψεων την τριετία 2018-2020 να ήταν 3,2 φορές.

Οι λόγοι βέβαια που αποφεύγουν οι Έλληνες να επισκεφτούν κάποιον γιατρό, δεν καταγράφηκαν από την συγκεκριμένη έρευνα της Eurostat, ωστόσο παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι επικαλούνται, οικονομική δυσπραγία, φόβο για την λευκή μπλούζα, αλλά και αμέλεια λόγω δουλειάς.

Δείτε επίσης