Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ΕΚΑΒ- Προσλήψεις και νέα ασθενοφόρα

Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για τις αεροδιακομιδές

Υπουργείο υγείας, ΕΣΥ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σάρκα και οστά αρχίζουν να λαμβάνουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την ουσιαστική ενίσχυση στου δημόσιου τομέα υγείας, με στόχο την καλύτερη παροχή ιατρικών υπηρεσιών από το ΕΣΥ.

Σήμερα στο υπουργικό θα συζητηθεί εκτενώς το νομοσχέδιο που θα προωθηθεί άμεσα από το υπουργείο υγείας και αφορά την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ τόσο με την στελέχωση του με προσωπικό όσο και την ενίσχυση του με νέα ασθενοφόρα.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο για την υγεία θα προβλέπει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, με στόχο εντός του 2024 να έχουν ενταχθεί 800 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες 111 θέσεις επικουρικού προσωπικού στην Αθήνα.

Παράλληλα, θα γίνει προμήθεια 200-250 ασθενοφόρων και θα αναβαθμιστούν τα ψηφιακά συστήματα, ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Την ίδια στιγμή θα δοθεί μεγάλη έμφαση δίνεται στην επανεκπαίδευση όσων υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και στην υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των πρώτων βοηθειών που παρέχει στους πολίτες.

Το ΕΚΑΒ θα κάνει αεροδιακομιδές με ελικόπτερα

Μέσα στο νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους έχει γίνει πολλή δουλειά για την αναδιοργάνωση του συστήματος αεροδιακομιδών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεσμοθετείται το πλαίσιο για τη δυνατότητα του ΕΚΑΒ να προχωράει σε πρωτογενείς αεροδιακομιδές, δηλαδή να προσγειώνονται τα ελικόπτερα όπου υπάρχει ανάγκη, όπως ένας εθνικός δρόμος ή μια δυσπρόσιτη περιοχή προκειμένου να παρέχονται άμεσα οι πρώτες βοήθειες και να μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε νοσοκομείο όποιος το έχει ανάγκη. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε και η πρώτη τέτοια επιχείρηση που επιχειρήθηκε ήταν το καλοκαίρι στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον τραυματισμό τουρίστα από κατολίσθηση.

Τις προσεχείς ημέρες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα.

Δείτε επίσης