Υγεία

Η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ και η σύγκρουση με την Ειρήνη Αγαπηδάκη

Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου - Δεν υπάρχει κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού στη Θεσσαλία

Η παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ και η σύγκρουση με την Ειρήνη Αγαπηδάκη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η σύγκρουση του Θεοκλή Ζαούτη, προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προκάλεσε την σημερινή του παραίτηση από το νευραλγικό πόστο του ΕΟΔΥ.

Την ίδια στιγμή προκαλούνται πολλά ερωτήματα για το γεγονός της μη αποστολής κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην κατεστραμμένη και πλημμυρισμένη Θεσσαλία, παρά τον φόβο έξαρσης επιδημιών και έπειτα από τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σαλμονέλας και δερματικών μολύνσεων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη μετά το νέο οργανόγραμμα της διοίκησης του ΕΟΔΥ που είχε ανακοινωθεί και ψηφισθεί το καλοκαίρι και προέβλεπε την τοποθέτηση Διευθύνοντος Συμβούλου πλέον του προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Θυμίζεται πως στη θέση αυτή έχει τοποθετηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ο καθηγητής Στέλιος Ορφανός.

Πάντως η επίσημη θέση του υπουργείου υγείας για την σημερινή παραίτηση του Θεοκλή Ζαούτη ήταν ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα.

Την θέση του Θεοκλή Ζαούτη που βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, θα αναλάβει ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πνεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ποιος είναι ο Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.

Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2013 εξελέγη Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί έως σήμερα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου και από τον Νοέμβριο του 2008 Επιστημονικός Υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας. Έχει οργανώσει και είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Κατά τη διετία 2011-2013 διετέλεσε Εκλεγμένος Διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα και κατά τα έτη 2017-2020 Εκλεγμένος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 έως το 2000 και σύμβουλος σε θέματα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 μέχρι το 2015.
Κατά την τριετία 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Δείτε επίσης