Υγεία

ΕΟΔΥ- Ιός Δυτικού Νείλου: 15 θάνατοι και 119 κρούσματα

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία

Ιός Δυτικού Νείλου, ΕΟΔΥ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αυξητική τάση καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου με τους θανάτους να έχουν φτάσει τους 15 και τα νέα περιστατικά μόλυνσης να είναι 19.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν δεκαεννέα (19) νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δεκαπέντε 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη).

ΕΟΔΥ, Ιός Δυτικού Νείλου,

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της περιόδου 2023, μέχρι τις 12/09/2023, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν δεκαεννέα 119 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα ενενήντα τρία (93) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι έξι (26) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

ΕΟΔΥ, Ιός Δυτικού Νείλου,

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 39 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων 7 στην Καρδίτσα, 4 στο Μουζάκι, 1 στον Παλαμά, 4 στους Σοφάδες, 9 στη Λάρισα, 4 στα Φάρσαλα, 2 στο Κιλελέρ, 7 στο δήμο Τρικκαίων, 1 και 1 στην Φαρκαδόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Προστασία από τον ιό

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συνιστάται να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων και ειδικότερα:

– Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), καθώς και σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

– Συνιστάται η ενδυμασία με κατάλληλα (μακριά) ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Είναι προτιμότερα τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

– Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες για να μειώνεται η έκθεση στα κουνούπια.

– Να μη μένουν στάσιμα νερά σε κανέναν χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Δείτε επίσης