Υγεία

Κορωνοϊός: Θλιβερή πρωτιά και πάλι για την Ελλάδα σε όλους τους "σκληρούς" δείκτες

Τι καταγράφουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)

Κορωνοιός, Θάνατοι, Διασωληνώσεις,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο κορωνοιός είναι εδώ και σκορπά τον θάνατο με την χώρα μας να κατέχει και πάλι τα θλιβερά πρωτεία στους σκληρούς δείκτες των θανάτων και των διασωληνώσεων, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι μόλις ο καιρός γίνει πιο χειμωνιάτικος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους ασθενών με CoViD, καταγράφοντας επιδείνωση σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες, όταν ήταν πρώτη σε κρούσματα, αλλά δεύτερη σε νοσηλείες και θανάτους.

Η χώρα μας αναλογικά έχει τα περισσότερα κρούσματα (141,9 ανά 100.000), με επιδείνωση πριν από δύο εβδομάδες (ήταν 120,5).

Ακόμη είναι πρώτη και σε εισαγωγές ασθενών με CoViD στα νοσοκομεία (6,6 ανά 100.000), με επιδείνωση σε σχέση με πριν από 15 μέρες (6 ανά 100.000) και πρώτη σε θανάτους (6,7 ανά εκατομμύριο), αλλά με υποχώρηση σε σύγκριση με πριν από δύο εβδομάδες (ήταν 7,3 ανά εκατομμύριο).

Η αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι υπερτετραπλάσια στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Η εικόνα είναι πολύ πιο δύσκολη στους άνω των 65 ετών, όπου η αναλογία στην Ελλάδα είναι 248,8 ανά 100.000, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 71 ανά 100.000.

Επιδείνωση παρουσιάζεται και στον δείκτη των νοσηλειών, με την Ελλάδα να έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 6,6 νοσηλείες ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 6 νοσηλειών πριν από δύο εβδομάδες. Οι εισαγωγές στη χώρα μας είναι αναλογικά 5,5 φορές περισσότερες σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πρώτη στην Ευρώπη στους θανάτους

Ο δείκτης των θανάτων φέρνει τη χώρα μας ξανά στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση, καθώς ήταν δεύτερη πριν από δύο εβδομάδες. Η αναλογία, πάντως, έχει υποχωρήσει, από 7,3 απώλειες ανά εκατομμύριο πριν από 15 μέρες, σε 6,7 ανά εκατομμύριο, αλλά προφανώς η μείωση είναι πολύ ισχυρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως η Πορτογαλία, που ήταν πρώτη σε θανάτους, δεν έδωσε στοιχεία την τελευταία εβδομάδα...

Τέλος οι συντάκτες της έκθεσης του ECDC σημειώνουν πως μέχρι την προηγούμενη Κυριακή σημειώθηκε μείωση κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί αντιστροφή της αυξητικής τάσης που καταγράφηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η αύξηση σε κρούσματα δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη αύξηση σε σοβαρή νόσηση και θανάτους.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, οι ειδικοί του ECDC προβλέπουν πως έως τις 24 Σεπτεμβρίου δεν προβλέπεται (πιθανότητα 50%) αύξηση σε κρούσματα, εισαγωγές και θανάτους.

Δείτε επίσης