Υγεία

Κορονοϊός: Τι τρομάζει τους επιστήμονες από την νέα υποπαραλλαγή Pirola

Σε ποιες χώρες έχει κάνει την εμφάνιση της

Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μετά την υποπαραλλαγή Eris του κορωνοιού που τείνει να κυριαρχήσει παγκοσμίως, κάτι το οποίο έχει γίνει στην Ελλάδα, μια νέα μετάλλαξη έρχεται να ταράξει τα νερά και να προκαλέσει το λιγότερο ανησυχία στις υγειονομικές αρχές των χωρών.

Πρόκειται για τη νέα υποπαραλλαγή Pirola ή επιστημονικά την BA.2.86 η οποία έχει περισσότερες από 30 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεϊνική ακίδα της.

Έχει κάνει την εμφάνιση της μέχρι σήμερα σε δεκαπέντε χώρες όπως στην Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία τη Δανία, την Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ταυλάνδη, κλπ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για πρώτη φορά η νέα υποπαραλλαγή Pirola εντοπίστηκε στις 24 Ιουλίου 2023 και έκτοτε έχει ανιχνευθεί σε συνολικώς 15 χώρες. Μάλιστα μόλις προχθές η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στη χώρα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα.

Έτσι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων GISAID, έως στιγμής στις παρακάτω χώρες έχουν αναφερθεί κρούσματα της Pirola:

Βρετανία – 40 κρούσματα

Νότια Αφρική – 17

Δανία – 13

Γαλλία – 7

ΗΠΑ – 7

Σουηδία – 6

Ταϋλάνδη – 5

Ισραήλ – 4

Ισπανία -4

Καναδάς – 2

Πορτογαλία -2

Αυστραλία – 1

Γερμανία – 1

Νότια Κορέα -1

Ιαπωνία -1

Ο λόγος που τρομάζει τους επιστήμονες η νέα μετάλλαξη Pirola

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία η νέα μετάλλαξη φαίνεται να προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες καθώς η Pirola φέρει μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων απ’ ό,τι οι παραλλαγές που κυκλοφορούσαν κατά το παρελθόν.

Ωστόσο οι επιστήμονες ακόμα δεν ξέρουν εάν θα είναι πιο μεταδοτική ή πιο σοβαρή από τις άλλες υποπαραλλαγές. Οι πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις είναι πως όχι, αλλά αν έχουν μάθει κάτι οι επιστήμονες με την πανδημία είναι πως ο κορονοϊός είναι τόσο απρόβλεπτος, ώστε καλύτερα να αποφεύγουν τις προβλέψεις.

Το μόνο όπλο των υγειονομικών αρχών σε κάθε χώρα είναι όπως φαίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοιού. Για αυτό άλλωστε αρκετές είναι οι χώρες που σκοπεύουν να ξεκινήσουν πρόωρα τους εμβολιασμούς με επικαιροποιημένα εμβόλια.

Δείτε επίσης