Υγεία

Θεσσαλία: «Ο φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες», λέει ο Μαγιορκίνης

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία-Τα προϊόντα στην αγορά και το νερό

Θεσσαλία: «Ο φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες», λέει ο Μαγιορκίνης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από όσα ίσως φανταζόταν κάποιος αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία τις προηγούμενες μέρες, οδηγώντας στο θάνατο 16 συμπολίτες μας.

Πλέον ο μεγάλος κίνδυνος, πέραν φυσικά της οικονομικής καταστροφής για τους πολίτες, είναι η δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στη λάσπη, ενώ έχουν ήδη αναφέρει τι πρέπει να αποφύγουν οι κάτοικοι για να μην κολλήσουν γαστρεντερίτιδα που αποτελεί την πιθανότερη ασθένεια για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα.

«Ο φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης:

«Οι κάτοικοι εκεί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί ο κύριος φόβος είναι οι γαστρεντερίτιδες. Επίσης, από κάποια νερά που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ο φόβος είναι οι ηπατίτιδες.

Βέβαια, για τη ηπατίτιδα Α οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο. Για την ηπατίτιδα Ε δεν υπάρχει εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν βέβαια κρούσματα προς το παρόν. Τα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε χημικά που μπορεί να είχε το νερό και σε δερματικά εξανθήματα από μολύνσεις, όπως στρεπτόκοκκο.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι να προσέχουν το νερό. Εάν το νερό μυρίζει δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν».

Πιθανότητες μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας

Σε σχέση με το εάν υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί η τροφική αλυσίδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί γιατί γίνονται έλεγχοι, εκτός και εάν υπάρχουν επιτήδειοι που θέλουν να διοχετεύσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο ίδιος:

«Πρέπει να προσέχουμε από πού αγοράζουμε τι. Τα λαχανικά μπορούμε να τα δούμε για παράδειγμα. Τα ζώα θα ελεγχθούν πριν διοχετευτούν στην αγορά. Δεν φοβόμαστε κάποιο εξωτικό μικρόβιο.

Εάν τα νερά έχουν τοξικά μέσα, τότε μπορεί να χρειαστεί χρόνια αλλά τα βιολογικά, εάν φύγει το νερό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, νεκρώνεται. Το πρόβλημα μπορεί να υπάρξει σε κάποια πηγάδια».

Δείτε επίσης