Υγεία

Θεσσαλία: 2 νέα κρούσματα σαλμονέλας – Που είναι ακατάλληλο προς χρήση το νερό

53 είναι νέες διαγνώσεις που αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 66 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού

Θεσσαλία: 2 νέα κρούσματα σαλμονέλας – Ακατάλληλο προς χρήση το νερό στο Βόλο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν- υγειονομικά- οι πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, σύμφωνα όσα ανέφερε στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφτεί τις δομές Υγείας των περιοχών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 συμπολίτες μας για θέματα Υγείας, σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη.

Όπως είπε, από αυτά 53 είναι νέες διαγνώσεις που αφορούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 66 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού. Με βάση αυτά, συνολικά έχουν διαγνωστεί 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επίσης, εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα σαλμονέλας σε ασθενείς που εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αναφορικά με την ποιότητα του νερού, ενημέρωσε πως το νερό παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση στο Βόλο, στους δήμους Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, ενώ αντιθέτως σε ολόκληρο τον Δήμο Αργιθέας και στον Δήμο Πύλης στις περιοχές Φυλίρας, Ελευθοχωρίου, Φήκης, Μουργιάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Γότθων, Πυαλίας, Παλαιομοναστήρου, το νερό κρίνεται κατάλληλο.

Αναλυτικά όσα ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη:

«Για την ενημέρωσή σας σε σχέση με τα καθιερωμένα στοιχεία που αφορούν στην κατάσταση δημόσιας υγείας σήμερα, θα ήθελα να αναφέρω ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας σε όλες τις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας, 1.304 συμπολίτες μας για θέματα υγείας.

Από αυτά έχουμε 53 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 66 νέες διαγνώσεις που αφορούν σε περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έτσι, έχουμε σύνολο μέχρι σήμερα 234 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 254 που αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Να σημειώσουμε ότι είχαμε μια μικρή συρροή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, η οποία φαίνεται σήμερα να βαίνει μειούμενη -έχουμε 12 ενεργά περιστατικά. Και έτσι μπορούμε να πούμε ότι και με βάση την εργαστηριακή διερεύνηση που έχει γίνει, η συρροή αυτή δεν σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλεται σε μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η περιοχή βρίσκεται υπό αυξημένη και εντατική διερεύνηση και έτσι, με βάση και το ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση, δεν εμπνέει ανησυχία.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είχαμε και στην περιοχή των Σοφάδων, με 7 νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση και αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Σε σχέση με τις νοσηλείες, έχουμε 5 νέες νοσηλείες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, σύνολο 8 νέες νοσηλείες και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας στις δομές υγείας σε όλη την περιοχή είναι σήμερα στις 15.

Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, έχουμε 7 νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μία στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ το σύνολο των νοσηλειών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι 13 και 24 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται συνολικά σε όλες τις περιοχές.

Είχαμε σε παιδιατρικό ασθενή που εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε μοριακή μέθοδος ανίχνευσης παθογόνου σχετιζόμενου με το γαστρεντερικό, την ανίχνευση σαλμονέλας. Και σε δείγμα κοπράνων που ελήφθη επίσης σε παιδιατρικό ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου, πάλι περιστατικό σαλμονέλας. Δύο νέα κρούσματα. Τα περιστατικά βρίσκονται σε περαιτέρω διερεύνηση, ενώ δεν είχαμε την ανάγκη μοριακής ανίχνευσης παθογόνου για το ανώτερο αναπνευστικό.

Σε σχέση με την ποιότητα του νερού, θα ήθελα να πω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των κατοίκων και τις μεγάλες πιέσεις που αισθάνονται πολλές φορές και οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι το να μην μπορεί κανείς να κάνει στοιχειώδη πράγματα καθημερινά στο νοικοκυριό του, να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το νερό.

Είναι σημαντικό, όμως, να αντιληφθούμε ότι οι δύο βασικές πηγές που μπορεί κανείς να μολυνθεί, και αυτό δεν αφορά μόνο την πλημμύρα, είναι σπουδαίο με αφορμή αυτήν την κρίση να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε για την υγεία μας και να έχουμε τις αντίστοιχες οδηγίες, την ενημέρωση -γι’ αυτό την κάνουμε καθημερινά- για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να προστατεύσουν την υγεία τους.

Με βάση, λοιπόν, τα μέχρι σήμερα δείγματα, τα οποία είναι 269 λήψεις στιγμάτων σε όλες τις περιοχές, έχουμε αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Ενώ, στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο Δήμος, και στο Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Κάναμε περαιτέρω ελέγχους, όπως σας είχαμε πει χθες, και στην περιοχή του Βόλου. Οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στις γεωτρήσεις με περαιτέρω οδηγίες και να οριοθετήσουμε τις περιοχές που υδροδοτούνται από αυτές, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την κατάσταση και να δώσουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες το νερό να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση για όλες τις καθημερινές εργασίες.

Προς το παρόν, όμως, το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για την ανθρώπινη χρήση, άρα θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τις οδηγίες που έχουμε ήδη δώσει.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Τέλος, στον Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων και Πιαλείας, όπως είπαμε και πριν, που είναι κατάλληλο.

Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ συνεχίζει τις εντατικές δειγματοληψίες σε συνεργασία με τους Δήμους και για όλα τα νεότερα αποτελέσματα θα ενημερώνεστε κάθε μέρα.

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, να πούμε ότι ανευρέθησαν δύο ώριμες προνύμφες στην περιοχή των Σοφάδων και την περιοχή Αγίας Παρασκευής πριν την Άμπελο και ακολουθούν παρεμβάσεις με προνυμφοκτόνα.

Επίσης, έχουμε δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Τρικκαίων, με πιθανή έναρξη πριν το φαινόμενο των πλημμυρών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και της λεϊσμανίασης, παρέχοντας διαγνωστικά τεστ.

Για να διευκρινίσω σε αυτό το τελευταίο σημείο, το ότι δίνουμε την δυνατότητα να υπάρχει ταχεία ανίχνευση της λεϊσμανίασης δεν είναι για να υπάρχει πανικός, ούτε γιατί φοβόμαστε κάτι. Το κάνουμε προληπτικά για να είμαστε βέβαιοι ότι αν υπάρξει κάτι θα το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Είναι σημαντικό το ότι ξεκίνησε, μετά και από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων. Ακολουθεί απολύμανση για να μειώσουμε το μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει, οργανωμένα με συνεργεία και κατάλληλα μηχανήματα, ο καθαρισμός των περιοχών.

Τα συνεργεία συλλέγουν την λάσπη μέσα από τα χωριά, από τις αυλές των σπιτιών, ακόμα και μέσα από τα σπίτια, και ακολουθεί απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε δώσει.

Τέλος, και γι’ αυτό επιμένω ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, ούτε όμως και εφησυχασμού, μπορεί να σας κουράζω αλλά θα επιμένω να το λέω: αν χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα, να ξέρετε ότι εμείς πρώτοι θα κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί χωρίς να πανικοβαλλόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος.

Ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα, αρχές, δηλαδή, από μεθαύριο, την απολύμανση στις περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα.

Υπάρχει ένας τρόπος, μία μέθοδος, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την πολύτιμη συνδρομή -και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό- του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου, του κ. Βαρελίδη, και των ειδικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να μπορέσουμε να παρέμβουμε στα λιμνάζοντα ύδατα, να μειώσουμε το μολυσματικό φορτίο. Και έτσι, σε συνδυασμό αυτής της παρέμβασης και της επιδημιολογικής επιτήρησης που κάνουμε στην περιοχή, να είμαστε σε αυξημένη βεβαιότητα ότι έχουμε πλήρη εικόνα και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια έξαρση χωρίς να την έχουμε ανιχνεύσει έγκαιρα».

Δείτε επίσης