Υγεία

Ένας στους τρεις άνδρες έχουν μολυνθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Πόσο επικίνδυνος είναι – αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αποκαλυπτικά και συγχρόνως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προσβάλλει κατεξοχήν τον ανδρικό πληθυσμό και μάλιστα στις νεαρές ηλικίες.

Ένας στους τρεις άνδρες, ηλικίας άνω των 15 ετών, είναι μολυσμένος με τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ένας στους πέντε, εξ άλλου, είναι μολυσμένος με υψηλού κινδύνου (ογκογόνα) στελέχη, τα οποία σχετίζονται μακροπρόθεσμα με τον καρκίνο.

Από την έρευνα του ΠΟΥ καταγράφηκε ότι τα κρούσματα είναι υψηλότερα στους νεαρούς ενήλικες. Κορυφώνονται στις ηλικίες μεταξύ 25 και 29 ετών, ύστερα σταθεροποιούνται ή μειώνονται ελαφρώς.

Όμως εκείνο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ο υψηλός επιπολασμός στους έφηβους και νεαρούς ενήλικες (15-19 ετών), υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες μολύνονται κατά τα πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα της σημαντικής έρευνας του ΠΟΥ δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Global Health.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τους ερευνητές του ΠΟΥ και άλλων επιστημονικών οργανισμών, εξετάστηκαν δεδομένα της περιόδου 1995-2022.

Όπως διαπίστωσαν, το 31% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω ήταν μολυσμένοι με κάποιο στέλεχος του ιού HPV. Το 21% όμως ήταν μολυσμένο με υψηλού κινδύνου στέλεχος.

Το πιο συχνό ογκογόνο στέλεχος ήταν το HPV16. Ανιχνεύθηκε στο 5% των ανδρών. Ακολουθεί το HPV6, που ανιχνεύθηκε στο 4%.

Οι κίνδυνοι για πρόκληση καρκίνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωση του τόνισε ότι η πλειονότητα των λοιμώξεων από ιό HPV είναι ασυμπτωματικές. Μπορεί όμως να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις και να κοστίσουν τη ζωή. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 340.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας αυτού του ιού.

Στους άνδρες, οι λοιμώξεις από HPV εκδηλώνονται κυρίως ως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Αυτά προκαλούν σημαντική νοσηρότητα και αυξάνουν την μετάδοση του ιού. Ωστόσο οι άνδρες που μολύνονται με ογκογόνο στέλεχος του HPV, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο: Του πέους, του πρωκτού, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που υπάγεται στον ΠΟΥ, υπολογίζει ότι το 2018 , 69.400 άνδρες σε όλο τον κόσμο εκδήλωσαν καρκίνο λόγω του HPV.

Η νέα μελέτη «υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της ενημέρωσης για τις μεθόδους πρόληψης του HPV αλλά και τους τρόπους θεραπείας – όχι του ιού (αφού αυτό δεν είναι δυνατόν) αλλά των συμπτωμάτων που προκαλεί.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά του HPV στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στρατηγική στη μείωση του επιπολασμού των ογκογόνων στελεχών του. Τα διαθέσιμα εμβόλια είναι:

Το διδύναμο που προστατεύει από τα πιο επικίνδυνα για εμφάνιση καρκίνου στελέχη HPV 16 και 18

Το τετραδύναμο για τα στελέχη HPV 6, 11, 16 και 18

Το εννεαδύναμο για τα στελέχη HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58.

Στη μάχη κατά της μόλυνσης σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή χρήση προφυλακτικού. Δεδομένου, όμως, ότι δεν προστατεύει εξ ολοκλήρου, αφού δεν καλύπτει όλες τις επιφάνειες των γεννητικών οργάνων, κανείς δεν πρέπει να επαφίεται σε αυτήν.

Δείτε επίσης