Υγεία

Το ερώτημα των Διαγνωστικών Κέντρων για τις δωρεάν εξετάσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Ο κίνδυνος αύξησης του clawback

Θεσσαλία, Κακοκαιρία Daniel,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Ποιος θα επιβαρυνθεί τις δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων στη Θεσσαλία;» Το ερώτημα αυτό τίθεται από το Συντονιστικό των Διαγνωστικών Κέντρων και φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προς το υπουργείο υγείας.

Το εν λόγω θέμα προέκυψε μετά από ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία προβλέπει στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας «Daniel απαλλάσσονται έως στις 31 Μαρτίου 2024 από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους για την προμήθεια φαρμάκων και για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Με σημερινή τους ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων τονίζουν ότι κατανοούν την δυσχερή θέση των πληγέντων στην Θεσσαλία, διευκρινίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των Θεσσαλών συναδέλφων τους.

«Κατανοούμε τη δυσχερή θέση των συνανθρώπων μας, εκτιμούμε τη διάθεση του Υπουργού και επιθυμούμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε όρους και προϋποθέσεις του μέτρου ώστε να μη πληγούν για μία ακόμη φορά οι ήδη πληγέντες Θεσσαλοί συνάδελφοι μας», σημειώνουν οι φορείς των Διαγνωστικών Κέντρων και Πολυϊατρείων.

Ορατός ο κίνδυνος αύξησης του clawback

Παράλληλα σύσσωμοι οι φορείς της Πρωτοβάθμιας επισημαίνουν τον κίνδυνο δραματικής αύξησης του clawback (σ.σ. μέτρου υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος) και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να δώσει, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα στη χρονική διάρκεια του μέτρου για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τροπολογία αναφέρεται ότι ς κάθε «πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό». Όμως τα Διαγνωστικά Κέντρα δεν μένουν ικανοποιημένα από αυτό και αναφέρουν:

«Εφόσον σύμφωνα με την ανακοίνωση η συμμετοχή του ασθενούς θα είναι μηδενική θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό να αποδοθεί άμεσα και στο ακέραιο στους Παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να καλύψει το κόστος εκτός κλειστού προϋπολογισμού διαφορετικά θα υπάρξει αύξηση του clawback και η παροχή αυτή θα δίνεται όχι από το κράτος αλλά από τους ιατρούς και τα εργαστήρια», σημειώνουν.

Το μέτρο πρέπει να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. «Θα διαρκέσει μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων – εργαστηρίων των παρόχων καθώς και η κανονικότητα στην τοπική κοινωνία. Θεωρούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλουμε στην εξομάλυνση της τόσο δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας», καταλήγουν.

Τα Σωματεία που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι τα εξής: Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Δείτε επίσης