Υγεία

Κρήτη: Σε απομόνωση ασθενής με λοίμωξη από τον μύκητα candida auris

Η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ έχει αρχίσει η εφαρμογή του ειδικού πρωτοκόλλου

Κρήτη, Μύκητας, Candida Auris,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων στην Κρήτη νοσηλεύεται μία γυναίκα η οποία έχει βρεθεί ότι πάσχει από λοίμωξη που οφείλεται στον μύκητα Candida auris.

Όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, πρόκειται για ασθενή η οποία πρόσφατα διακομίστηκε στο νοσοκομείο των Χανίων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία εκεί.

Η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν σε απομόνωση. Στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο, ανιχνεύτηκε ο συγκεκριμένος μύκητας και άρχισε η εφαρμογή του ειδικού πρωτοκόλλου.

Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Η καντιντίαση, η λοίμωξη που προκαλεί ο εν λόγω μύκητας, είναι ενδονοσοκομειακή και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται για δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που πάντως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η διάδοση είναι συχνή σε δομές υγείας, ιδίως μεταξύ ενοίκων δομών μακροχρόνιας φροντίδας ή μεταξύ ατόμων που χρησιμοποιούν συσκευές όπως οι μηχανικοί αναπνευστήρες.

Οι μολύνσεις από τον μύκητα αυτό, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχουν χαρακτηριστεί «επείγουσα απειλή» από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ενώ πέρυσι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο «μυκητισιακών παθογόνων προτεραιότητας» που περιλαμβάνει το Candida auris.

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων στο Annals of Internal Medicine δείχνει ότι οι λοιμώξεις από μύκητες προκάλεσαν πάνω από 75.000 νοσηλείες στις ΗΠΑ το 2021. Περίπου το ένα τρίτο οφείλεται στον μύκητα Candida. Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις έχουν προκαλέσει 7.000 θανάτους στις ΗΠΑ το 2021.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα του μύκητα που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικό είχαν αυξηθεί.

Αρχικά εντοπιζόταν στην Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο μύκητας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2016 και το 2019 το CDC του έθεσε στο ανώτατο επίπεδο προβληματισμού γιατί μεταδίδεται εύκολα και είναι ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα. Είναι πιθανόν ότι ο Candida auris έχει προσαρμοστεί να αντέχει στη θερμοκρασία του σώματος, αντίθετα από άλλους μύκητες.

Δείτε επίσης