Υγεία

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης θα εισαχθούν στη χώρα

Τέσσερα συν δύο τα αντιγριπικά - Εκκρεμεί η εγκύκλιος οδηγιών 2023 - 2024

Αντιγριπικό εμβόλιο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει να παραλαμβάνουν τα εμβόλια για την περίοδο 2023-2024, παρότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιο του υπουργείου υγείας, για την τρέχουσα περίοδο η οποία αφορά τις ηλικιακές ομάδες εκείνες που θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Οι φαρμακοποιοί ενόψει της χειμερινής περιόδου έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται τα αντιγριπικά εμβόλια τα οποία φέτος θα ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια με στόχο την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού εκείνου που είτε ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, είτε είναι άνω των 65 ετών, είτε έχει θέματα ανοσοκαταστολής.

Τα νέα εμβόλια που φτάνουν στην Ελλάδα θα είναι 4 συν 2, καθώς πέρα από τα κλασσικά τετραδύναμα εμβόλια, που φέτος θα προμηθεύσουν τέσσερις εταιρείες και συγκεκριμένα ΒΙΑΝΕΞ, Viatris, Glaxo και WinMedica έχουν προστεθεί και δύο νέα εμβόλια νέας γενιάς φθάνοντας πλέον συνολικά τα έξι.

Μην ξεχνάμε ότι φέτος οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή μετά την περυσινή απόφαση του υπουργείου υγείας, το οποίο άναψε το πράσινο φως στους φαρμακοποιούς να προβαίνουν σε αντιγριπικούς εμβολιασμούς.

Φέτος λοιπόν ο ρόλος των φαρμακοποιών θα είναι ενισχυμένος διευρύνοντας ενεργά τις υπηρεσίες που παρέχει το ελληνικό φαρμακείο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 85% του αντιγριπικού εμβολιασμού πραγματοποιείται στα φαρμακεία.

Τα αντιγριπικά εμβόλια που θα εισαχθούν στην Ελλάδα

Οι ποσότητες που θα εισαχθούν στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ. δόσεις που αυτή τη φορά, και θα διατεθούν από τέσσερις προμηθευτές και θα είναι ελαφρώς υψηλότερα συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Εκτιμάται ότι το 70% της σχετικής αγοράς το ελέγχει η ΒΙΑΝΕΞ, περίπου 18% η Glaxo, το10% η Viatris και το 2% η WinMedica.

Ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι από τη στιγμή που η καμπάνια του αντιγριπικού εμβολιασμού δεν έχει ξεκινήσει και πιθανόν να μην υλοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Υγείας όπως πέρυσι και πρόπερσι λόγω της εντονότερης ενασχόλησής του Υπουργείου με τα δυσάρεστα γεγονότα στη Θεσσαλία πιθανόν αυτό να δημιουργήσει περισσότερες επιστροφές ανάλογες με αυτές που είχαμε πρόσπερσι, οι οποίες έφτασαν τις 800 χιλ. δόσεις.

Γρίπη- Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα . Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Δείτε επίσης