Υγεία

Στις 21 οι χώρες που καταγράφηκε η παραλλαγή Pirola του κορωνοϊού–Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων

Pirola, κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με γρήγορους ρυθμούς αυξάνονται οι χώρες όπου εντοπίζεται η νέα παραλλαγή του κορωνοιού Pirola, η οποία διαφέρει από τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον και ανησυχεί περισσότερο τις υγειονομικές αρχές των χωρών παγκοσμίως.

Στις αρχές του μήνα οι χώρες παγκοσμίως που είχε καταγραφεί η νέα παραλλαγή ήταν εννέα και πλέον έχουν φτάσεις τις 21 εκ των οποίων οι 10 είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, στην οποία εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε σε σημερινή του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η κυκλοφορία της Pirola στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε χαμηλά επίπεδα (2%), ενώ μέχρι χθες είχε εντοπιστεί συνολικά στις στην Ελλάδα (5 κρούσματα), στο Βέλγιο (2 κρούσματα), στη Δανία (17), στη Γαλλία (11), στη Γερμανία (1), στην Ισλανδία (1), στο Λουξεμβούργο (3), στην Πορτογαλία (2), στην Ισπανία (10), στην Σουηδία (16), την Ελβετία (1), στο Ηνωμένο Βασίλειο (52).

Επίσης έχουν καταγραφεί κρούσματα της Pirola στην Αυστραλία (1), στον Καναδά (4), στην Κίνα (1), στο Ισραήλ (4), στην Ιαπωνία (1), στη Νότια Αφρική (19), στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊλάνδη (5) και στις ΗΠΑ (19).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανίχνευση της συγκεκριμένης παραλλαγής έχει αναφερθεί σε δείγματα λυμάτων από πολλές ακόμη χώρες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης. Το γεγονός ότι έχει ανιχνευθεί σε διαφορετικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει γνωστή επιδημιολογική σχέση με μια κοινή πηγή, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό διασποράς, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές.

ΕΟΔΥ – Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Από τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της Pirola, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεων που φέρει, η Pirola είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.

Σε σχέση με τον κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως είναι απίθανο να σχετίζεται με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές ή να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης.

Όμως ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενες παθήσεις ενδέχεται να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωση που μολυνθούν.

Για αυτό άλλωστε οι ειδικοί συνιστούν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοιό.

Δείτε επίσης