Υγεία

Ανησυχία από την συχνή εμφάνιση της λεπτοσπείρωσης στα νησιά του Ιονίου

Τρεις άνθρωποι πέθαναν από το βακτήριο το 2023

Λεπτοσπείρωση,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τους λόγους όπου το βακτήριο της λεπτοσπείρωσης εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα νησιά του Ιονίου, προκαλώντας σοβαρές μολύνσεις και δυστυχώς και θανάτους, προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάιο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει από την λεπτοσπείρωση στην Κέρκυρα και μάλιστα πρόκειται για άτομα από το ίδιο χωριό του Καρουσάδες, ενώ χάθηκε και ένα άτομο στην Ζάκυνθο, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την εμφάνιση του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Τα δύο κρούσματα του Μάϊου ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένας αλλοδαπός τον οποίο είχε ως υπάλληλο για δουλειές στα χωράφια. Ο ηλικιωμένος έχασε τελικά τη ζωή του.

Τα περιστατικά επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας και ενημέρωσε σχετικώς τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε χάσει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση και ένας 57χρονος στη Ζάκυνθο.

ΕΟΔΥ: Μεγάλη συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στα νησιά του Ιονίου

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από το 2004 έως το 2022, δείχνουν ότι τα νησιά του Ιονίου είναι η περιφέρεια της χώρας με την μεγαλύτερη μέση ετήσια συχνότητα.

Η αναλογία είναι 1,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς έχουν καταγραφεί 58 κρούσματα σε μία περιοχή που έχει 204.532 μόνιμους κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2021. Και αυτό τη στιγμή που τις ίδιες χρονιές, σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικώς 434 κρούσματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 19 χρόνια το 13,3% όλων των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα σημειώνεται στα Ιόνια νησιά.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση προκαλείται από το βακτήριο λεπτόσπειρα (Leptospira). Το βακτήριο αυτό εκ φύσεως φέρουν τα άγρια τρωκτικά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Μπορεί, όμως, να αποικίζει και πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα.

Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες). Ο άνθρωπος μολύνεται με τρεις τρόπους:

Μέσω της επαφής του βακτηρίου με πληγή στο δέρμα

Μέσω της επαφής του βακτηρίου με τους βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα)

Με την κατάποση υγρού ή τροφής που περιέχει ζωντανή λεπτόσπειρα

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2004-2022, λεπτοσπείρωση κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν οι μεσήλικες άνδρες. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 82,5% των κρουσμάτων. Η δε μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 52,4 έτη.

Το επάγγελμα επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η πλειονότητα των ανθρώπων που εκδήλωσαν λεπτοσπείρωση (το 56,7%) είχαν αγροτική ή κτηνοτροφική ενασχόληση. Πολλοί άλλοι έκαναν άλλα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου. Αναλυτικότερα οι ασθενείς ήταν:

Αγρότες (ποσοστό 47,7% των κρουσμάτων)

Κτηνοτρόφοι (9%)

Εργάτες σε αποχετεύσεις (1,7%)

Κρεοπώλες (0,5%)

Άλλα επαγγέλματα με κίνδυνο αυξημένης έκθεσης (6,1%)

Επιπλέον, από τους ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ιστορικό επικίνδυνης επαγγελματικής δραστηριότητας, περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 12,1%) είχαν επαφή με τη φύση, καθώς:

Είχαν κατασκηνώσει στη φύση

Είχαν κάνει σπορ σε στάσιμα νερά ή λίμνες

Είχαν ασχοληθεί με το κυνήγι

Δείτε επίσης