Υγεία

Συναγερμός για εξάπλωση του ιού Δυτικού Νείλου - Εστία αναπαραγωγής η Θεσσαλία

Έχει κατακλυσθεί η περιοχή – Νέα εγκύκλιος με τα μέτρα για άμεσες απολυμάνσεις

Συναγερμός για εξάπλωση του ιού Δυτικού Νείλου - Εστία αναπαραγωγής η Θεσσαλία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε νέο συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΔΥ, για την πληγείσα και πλημμυρισμένη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, μετά τον εντοπισμό εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και τον ορατό κίνδυνο ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών παθογόνων λοιμώξεων όπως και ο ιός του Δυτικού Νείλου, από τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα αυξημένος μετά τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που εντοπίστηκαν σε πάρα πολλές περιοχές στη Θεσσαλία.

Υπό τον σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω έξαρσης των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία επισημαίνεται ότι : «Πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών έχουν εντοπιστεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Η κατάσταση αυτή μεγαλώνει τις επόμενες εβδομάδες τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια, ιδίως του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σε αυτό ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που αποτελούν βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023, με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους.

Την εγκύκλιο, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - τα εξής:

«Ως απόκριση στην κρίση αυτή Δημόσιας Υγείας οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες».

Τα μέτρα σε τρία επίπεδα

Στην εγκύκλιο περιγράφονται μέτρα με βάση τον βαθμό κινδύνου, με την κλίμακα να ξεκινά από το "επίπεδο κινδύνου 1" και να καταλήγει στο "επίπεδο κινδύνου 3".

Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 1, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών.

Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 2, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες).

Σε περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3, προτείνεται εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) και ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV).

Οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Όπως σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και ενημερώνει τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε τοπικό επίπεδο. Για την περίοδο 2023, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε ήδη τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/), όπου επίσης θα αναρτώνται -εφόσον παρουσιασθούν κρούσματα- εβδομαδιαίες εκθέσεις με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δείτε επίσης