Υγεία

Κέρκυρα: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά τον πρόσφατο θάνατο άντρα από λεπτοσπείρωση

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη στο νησί και πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους

Κέρκυρα, Λεπτοσπείρωση, ΕΟΔΥ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συναγερμό σήμανε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα όπου ένας άντρας έχασε τη ζωή του από λεπτοσπείρωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεκρός ήταν κάτοικος του χωριού Καρουσάδες στη βόρεια Κέρκυρα, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή μετά από σύντομη νοσηλεία.

Ο θάνατος του ασθενή που είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση στην Κέρκυρα έχει προκαλέσει ανησυχία στον ΕΟΔΥ, που έστειλε στην περιοχή κλιμάκιο, το οποίο πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους και τις αρχές της περιοχής για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούν ώστε να μην κινδυνέψουν από λεπτοσπείρωση.

Παράλληλα δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ).

Επίσης γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Θανατηφόρο κρούσμα τον περασμένο Μάιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάιο υπήρξε θανατηφόρο κρούσμα στο ίδιο χωριό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε και τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών επίσης το Μάιο, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Δείτε επίσης