Υγεία

Πανικός στην Γαλλία από τους κοριούς – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Οι κοριοί ταξιδεύουν παντού» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων

Κοριοί, Γαλλία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η επέλαση των κοριών στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν κατακλύσει σπίτια, επιχειρήσεις, μέσα μετακίνησης, ξενοδοχεία, σχολεία, έχει προκαλέσει πανικό στους πολίτες εκεί και συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία επιχειρεί με συνεχείς απεντομώσεις και απολυμάνσεις να ξεριζώσει αυτό το επικίνδυνο για τον άνθρωπο έντομο.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι κοριοί που αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές Γαλλικές πόλεις, έναν χρόνο πριν από την διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του φωτός, προκαλεί έντονα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν ληφθούν από τις υγειονομικές αρχές δραστικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να ανησυχούμε για τον κατακλυσμό των κοριών στην Γαλλία, με δεδομένο ότι τα ταξίδια χιλιάδων ανθρώπων ένθεν και κείθεν είναι καθημερινά.

Η εμφάνιση κρουσμάτων κοριών στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αρκετές τουριστικές περιοχές.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπήρχε ανέκαθεν, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ).

Ο κοριός, είπε, είναι έντομο ταξιδευτής και μπορεί να «τρυπώσει» παντού. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται ακραία μέτρα και ούτε να υπάρξει πανικός.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Γαλλία: 1 στα 10 νοικοκυριά και τους δημόσιους χώρους έχει κοριούς

Τους κοριούς, σημείωσε, «θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο».

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Λάμπρου εξήγησε ότι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τουριστικές περιοχές.

Δείτε επίσης