Υγεία

Για πόσες ημέρες μεταδίδουν τα παιδιά τον κορωνοϊό – Ποιος είναι ο χρόνος απομόνωσης

Τι έδειξε νέα μελέτη Πανεπιστημίων των ΗΠΑ

Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό μεταδίδουν τον ιό για τρεις ημέρες κατά μέσον όρο αναφέρουν επιστήμονες δύο πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι πέντε μέρες απομόνωσης τους είναι υπερ αρκετές.

Νέα μελέτη σε παιδιά και εφήβους που νόσησαν το 2022, από ιούς που κυκλοφορούν έως σήμερα με τις παραλλαγές της Όμικρον να έχουν επικρατήσει, δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα του κορωνοιού σε παιδιά και εφήβους από 7-18 ετών κρατάει μόλις τρεις ημέρες.

Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι τα ευρήματα για τον χρόνο μετάδοσης του ιού ίσχυαν ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασης των παιδιών.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Στη μελέτη συμμετείχαν 76 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 7-18 ετών. Όλοι τους νόσησαν από COVID μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Οι ερευνητές έλαβαν πέντε φορές, σε διάστημα 10 ημερών, επιχρίσματα από τον λαιμό τους για να τα καλλιεργήσουν στο εργαστήριο.

Από τα 76 παιδιά, τα 52 (ποσοστό 68,4%) ήταν εμβολιασμένα εναντίον της COVID-19. Λίγο περισσότερα από τα μισά (το 55,4%) είχαν ηλικία 7-12 ετών, ενώ τα μισά ήταν αγόρια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα 14 από τα παιδιά (ποσοστό 18,4%) ήταν ακόμα μεταδοτικά την 5η ημέρα από τη νόσηση. Τα 3 (ποσοστό 3,9%) ήταν μεταδοτικά έως την 10η ημέρα. Τα υπόλοιπα, όμως, δεν είχαν πια ίχνη του ιού στα επιχρίσματά τους μετά την 3η ημέρα. Μάλιστα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα ή όχι.

Είναι αρκετή η απομόνωση για πέντε ημέρες τονίζουν οι ερευνητές

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, υπό το φως αυτών των ευρημάτων, αρκεί η απομόνωση των παιδιών για πέντε ημέρες. Ύστερα μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα για την COVID ή όχι, λένε.

«Ασφαλώς προέχει η προστασία και των άλλων παιδιών στο σχολείο. Ταυτοχρόνως, όμως, δεν πρέπει να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα άρρωστο παιδί. Πόσο μάλλον που τα παιδιά έχουν ήδη περάσει πολλά με την πανδημία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Neeraj Sood, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του USC.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι είναι υπεραρκετές. Καλό είναι να μειωθούν όπου ισχύουν περισσότερες», πρόσθεσε.

Ωστόσο επισήμανε πως τα νέα ευρήματα ισχύουν τώρα. «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται. Επομένως δεν γνωρίζουμε εάν η επόμενη παραλλαγή που θα επικρατήσει και θα προκαλεί την COVID θα προκαλεί μεγαλύτερη ή μικρότερη μεταδοτικότητα», εξήγησε.

Δείτε επίσης