Υγεία

Βρετανία: Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων βρέθηκε σε άνθρωπο

Το κρούσμα έχει πλέον αναρρώσει πλήρως, δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους, ενώ η εστία της μόλυνσης είναι ακόμη άγνωστη

Βρετανία: Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων βρέθηκε σε άνθρωπο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν σε άνθρωπο στη Βρετανία ο οποίος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος της συγκεκριμένης γρίπης, A(H1N2)v, το οποίο προσέβαλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με τη λοίμωξη -γρίπη A(H1N2)v- μετά από εξετάσεις που έκανε αφότου επισκέφθηκε τον γιατρό του στο βόρειο Γιορκσάιρ, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως μεταδίδει το skynews, το εν λόγω κρούσμα δεν είχε έρθει σε επαφή με χοίρους, ενώ έχει πλέον αναρρώσει πλήρως.Ωστόσο, η εστία της μόλυνσης είναι ακόμη άγνωστη και υπό διερεύνηση.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της επιτήρησης στο πλαίσιο των υφιστάμενων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ιατρεία και νοσοκομεία.

Όπως ανακοινώθηκε, είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο συγκεκριμένος ιός σε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι πολύ παρόμοιος με ιούς που έχουν εντοπιστεί σε χοίρους.

Οι χοιροτρόφοι ενθαρρύνονται να αναφέρουν αμέσως κάθε υποψία γρίπης των χοίρων στα κοπάδια τους στον τοπικό κτηνίατρο.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν το στέλεχος θα μπορούσε να έχει δυναμικό να προκαλέσει πανδημία.

Έχει ενημερωθεί ο ΠΟΥ

Η UKHSA έχει ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για το κρούσμα. Από το 2005, έχουν αναφερθεί συνολικά 50 περιπτώσεις γρίπης A(H1N2)v σε ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά καμία από αυτές δεν σχετίζεται γενετικά με το νέο αυτό στέλεχος.

Οι H1N1, H1N2 και H3N2 είναι οι κύριοι υποτύποι των ιών της γρίπης των χοίρων Α στους χοίρους και περιστασιακά μολύνουν και ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, υπήρξε μια πανδημία στους ανθρώπους που προκλήθηκε από το στέλεχος γρίπης H1N1, που συνήθως αναφέρεται ως «γρίπη των χοίρων». Το στέλεχος αυτό κυκλοφορεί πλέον στους ανθρώπους εποχιακά.

Δείτε επίσης