Υγεία

Ελλάδα: 16.637 άτομα ζουν με τον ιό του AIDS

Για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται η βελτίωση της πρόσβασης σε τεστ και σε θεραπεία

Ελλάδα: 16.637 άτομα ζουν με τον ιό του AIDS
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας με τον ιό HIV ανερχόταν στους 16.637 το 2022, με πολλούς από αυτούς να είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (περίπου το 75% των οροθετικών).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη της μόλυνσης.

Σημεία «κλειδιά» για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται η βελτίωση της πρόσβασης σε τεστ και σε θεραπεία, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του επίμονου στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα.

Η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ, οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV.Στους παράγοντες δε που συνέβαλαν στην αύξηση των διαγνώσεων συμπεριλαμβάνονται η επανέναρξη των εξετάσεων μετά την πανδημία, οι διευρυμένες και στοχευμένες υπηρεσίες τεστ HIV και η εφαρμογή νέων στρατηγικών δοκιμών.

Η διευθύντρια του ECDC, δρ Andrea Ammon, δήλωσε τα εξής: «Αν και η αύξηση των διαγνώσεων το 2022 μπορεί να φαίνεται σαν κάτι κακό, είναι απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλά άτομα που ζουν με HIV να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα τεστ, στη θεραπεία και στις υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζονται. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που ζουν με HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αγνοούν την κατάστασή τους, κάτι που συμβάλλει στις καθυστερημένες διαγνώσεις που βλέπουμε, στα χειρότερα αποτελέσματα και στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV».

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δρ. Hans Kluge, ανέφερε: «'Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην Περιφέρειά μας που δεν συνειδητοποιούν ότι ζουν με τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, μόνο το 72% γνωρίζει την κατάστασή τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του HIV, το επίμονο στίγμα εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να εμφανιστούν. Απλώς δεν θα προσεγγίσουμε όλους με τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται μέχρι να ξεπεράσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV».

Δείτε επίσης