Υγεία

Οστεοπόρωση: Οι καλύτερες ασκήσεις για γερά οστά

Οι ειδικοί αναλύουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να πληρούν οι ασκήσεις που γίνονται με στόχο την ενδυνάμωση του οστικού ιστού

Οστεοπόρωση, Ασκήσεις, Γερά Οστά,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι άσκησης που μπορεί να αυξήσουν τη μυική μάζα, ώστε με τη σειρά της να βελτιώει τη δύναμη, τον μυικό έλεγχο, την ισορροπία και τον συντονισμό.

Η ισορροπία και ο συντονισμός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προφύλαξης από πτώσεις και πιθανά κατάγματα – τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πάσχοντες από οστεοπόρωση.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο πτώσεων για τους μεγαλύτερους ενήλικες.

Συγκεκριμένα, η άσκηση οφελεί την καρδιά, τους μύες, αλλά και τα οστά όπως εξηγούν οι γιατροί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μια προπόνηση μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη γραμμή θωράκισης των οστών από τον κίνδυνο αποδυνάμωσης και καταγμάτων.

Ως προς τις παραμέτρους που πρέπει να πληρούν οι ασκησεις που ενδυναμώνουν τα οστά, οι ειδικοί απαντούν:

Πρέπει να παρέχουν κάποια μορφή αντίστασης π.χ. ασκήσεις με ιμάντες, βαράκια ή ακόμη και με το βάρος του σώματος.

Συνιστάται ο αθλούμενος να μεταφέρει το βάρος του κάτι που συμβαίνει λόγου χάρη με το τρέξιμο, το περπάτημα, το τένις και το μπάσκετ, όχι όμως και με την κολύμβηση ή την ποδηλασία.

Η δύναμη που ασκεί το σώμα για να νικήσει τη βαρύτητα ουσιαστικά ενεργοποιεί την παραγωγή οστικού ιστού ενδυναμώνοντας τα οστά.

Όσο υψηλότερη η ένταση και η ταχύτητα της άσκησης τόσο μεγαλύτερη και η ενδυνάμωση των οστών. Το ίδιο παρατηρείται και σε σπορ που απαιτούν συχνές και ξαφνικές εναλλαγές κατευθυνσεων όπως π.χ. το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.

Βελτίωση της ισορροπίας. Οι ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία μπορεί να μην ενδυναμώνουν τα οστά, αλλά προφυλάσσουν από τον κίνδυνο πτώσεων που αποτελεί βασική παράμετρο προφύλαξης από την οστεοπόρωση.

Δείτε επίσης