Υγεία

Συναγερμός στην Ολλανδία για την πνευμονία - Πώς συνδέεται με τα κρούσματα στην Κίνα

ο αριθμός κρουσμάτων πνευμονίας την περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου του 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς

Συναγερμός στην Ολλανδία για την πνευμονία - Πώς συνδέεται με τα κρούσματα στην Κίνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας τις τελευταίες ώρες, λόγω της έξαρσης σε κρούσματα πνευμονίας που σημειώθηκε στη χώρα.

Αυτή η νέα επιδημία έρχεται την ίδια στιγμή που η Κίνα βιώνει μία ανάλογη «έκρηξη» της ασθένειας, οφειλόμενη στο ίδιο παθογόνο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι αρχές της Ολλανδίας ανέφεραν ότι αυτό το επιδημικό κύμα ξεκίνησε τον Αύγουστο, με έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ανθρώπων να έχουν νοσήσει, ενώ ειδικοί εκτίμησαν ότι η σχέση των φαινομένων σε Κίνα και Ευρώπη είναι μάλλον συμπτωματική.

Διπλάσια κρούσματα

Κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για τις υπηρεσίες Υγείας της Ολλανδίας (Nivel), ο αριθμός κρουσμάτων πνευμονίας την περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου του 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ειδικά, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, το σύστημα υγείας είχε καταγράψει 103 κρούσματα πνευμονίας ανά 100.000 παιδιά, από 5 έως 14 ετών, ενώ για την ίδια περίοδο του 2022, τα κρούσματα ήταν μόλις 58 ανά 100.000.

Δεδομένα από ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία δείχνουν επίσης αύξηση κρουσμάτων και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, αν και οι πλέον ευπαθείς είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Παράλληλα, λιγότερες περιπτώσεις σημειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα από 24 έως 65 έτη.

Το «μέτωπο» της Κίνας

Το ινστιτούτο Nivel δεν έχει επί του παρόντος προσδιορίσει την ακριβή αιτία του επιδημικού κύματος, το οποίο συντίθεται από λοιμώξεις γρίπης, κορονοϊού και του ιού RSV. Ο Ίαν Τζόουνς, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, δήλωσε στην εφημερίδα πως ο λόγος για την έξαρση στην Ολλανδία δεν είναι ξεκάθαρος:

«Ενδέχεται να είναι μία φυσική εποχική επιδημία, που απλά συμπίπτει με την περίπτωση της Κίνας». Οι αρχές του Πεκίνου είχαν ενημερώσει πρώτη φορά σχετικά με την επιδημία πνευμονίας με συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου, όπου ισχυρίστηκαν πως το φαινόμενο οφείλεται στη φυσική επάνοδο κοινών ασθενειών μετά την άρση των μέτρων lockdown κατά του κορονοϊού.

Ανάλογα «ξεσπάσματα» έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, ενώ σε μετέπειτα συνεννόηση του ΠΟΥ με τις υγειονομικές αρχές της Κίνας, ο οργανισμός επαλήθευσε τις επίσημες ανακοινώσεις για τη νόσο, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στον μικροοργανισμό «μυκόπλασμα», το οποίο προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Δείτε επίσης