Υγεία

Σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Ανησυχία Μαγιορκίνη για την αντοχή στα αντιβιοτικά

«Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα»

Κίνα, σύνδρομο, λευκός πνεύμονας, δημόσια υγεία, ασθένεια, Μαγιορκίνης, αντιβιοτικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προβληματισμό προκαλεί σε αρκετές χώρες το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα.

«Από στοιχεία που έρχονται φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση της πνευμονίας αυτής επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων που υπήρχαν και τώρα το βλέπουμε να φουντώνει κάπως στα παιδιά», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, «όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό».

«Δεν έχει σχέση η πανδημία, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με αυτά τα στελέχη.

«Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του λευκού πνεύμονα γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια».

«Λόγω των εμβολιασμών υπάρχει προστασία από πολλά μικρόβια και βοηθάει το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι πχ. για τον πνευμονόκοκκο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».

Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».

Δείτε επίσης