Υγεία

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Τέλος τα προγραμματισμένα χειρουργεία - Έλλειψη προσωπικού

Η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών αποφασίστηκε μόνο για επείγοντα περιστατικά-Τι ανακοίνωσε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Χειρουργεία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (ιατροί χειρουργοί όλων των ειδικοτήτων και αναισθησιολόγοι) αποφάσισε σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 τη διακοπή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων από 12 Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών μόνο για επείγοντα περιστατικά, λόγω της έλλειψης προσωπικού και, συγκεκριμένα, ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και χειρουργείου.

Η ανακοίνωση του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

«Το Νοσοκομείο Παίδων ''Αγλαΐα Κυριακού'' εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων ''Η Αγία Σοφία'' 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνον οι 2!

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Νοσ. Παίδων ''Αγλαΐα Κυριακού'' αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και τη μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023). Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου.

Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις.

Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην

Δείτε επίσης