Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού παρέχει ισχυρή προστασία από τη βαριά νόσηση και δύναται να μειώσει τη διάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Το εμβόλιο είχε συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 64% στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη το φθινόπωρο και τώρα τείνει να γίνει το κύριο στέλεχος του ιού.

Το εμβόλιο έδειξε επίσης 86% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών μορφών Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 82% έναντι σοβαρής νόσου στη Νότια Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από Covid-19.

Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι οι Αμερικανοί είναι πιθανό να επωφεληθούν σύντομα από ένα τρίτο αποτελεσματικό εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύχθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς η ζήτηση για εμβολιασμούς ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό την προσφορά.

Ο FDA θα μπορούσε να εγκρίνει το εμβόλιο το ερχόμενο Σάββατο, ανάλογα με την ψηφοφορία της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων την Παρασκευή.