«Ασφυκτικές» οι ανατιμήσεις για τα νοικοκυριά – Σε αδιέξοδο οι καταναλωτές

Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όπως φαίνεται ο λογαριασμός μάλλον… δεν βγαίνει. Το εκρηκτικό μείγμα καθηλωμένων μισθών από την μία και αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής από την άλλη οδηγεί σε μεγάλο αδιέξοδο τους καταναλωτές οι οποίοι, όπως φαίνεται και κάνουν τα πάντα για να ανταπεξέλθουν.

Μεγάλη η πίεση για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες καθώς οι αυξήσεις στις τιμές όπως αναφέρουν είναι ανεξέλεγκτες. Ένα κιλό κοτόπουλο από 2,70€ πήγε στα 3 ευρώ. Ένα κιλό χοιρινό από 5,14€ στα 5,70€ και μία φέτα σολομός από 2,52€ στα 3,23€. Οι κρεοπώλες θα πουν πως είναι το κόστος που αγοράζουν υψηλό.

Το σίγουρο είναι πως ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος ακόμα και για να αγοράσει δύο κιλά πατάτες που ακρίβυναν από το 1,70€ στο 1,80€ σε λίγες ημέρες ενώ ένα λίτρο αραβοσιτέλαια εκτινάχθηκε από τα 2,10€ στα 3,5€.

Ο λογαριασμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, για το κοτόπουλο, το χοιρινό τη μία φέτα σολομό τις πατάτες και το αραβοσιτέλαιο ακρίβυνε μέσα σε λίγες ημέρες από τα από 14,16€ στα 17,23€ δηλαδή αύξηση 3 ευρώ, ή 21%!

Η πίεση είναι μεγάλη όχι μόνο στις οικογένειες, αλλά και στους φοιτητές. Όπως λέει η φοιτήτρια Ανδριανή Ευφραιμίδου αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα για το τραπέζι.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ωφελούνται οι παραγωγοί»

Από την άλλη όμως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέει πως οι τιμές το 2020 ήταν με ζημιά για τον παραγωγό.

«Αν εσείς μου λέτε να μην έχει αύξηση το λάδι ή ξέρω ‘γω το γάλα, το τυρί είναι σαν να μου λέτε ο παραγωγός που βγάζει λάδι να πουλάει ακόμα με ζημία όπως πούλαγε το ’20. Τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα από ότι βλέπετε εσείς από την πρώτη ματιά, το ότι έχει αύξηση το λάδι σήμερα βλάπτει την νοικοκυρά στο σούπερ μάρκετ αλλά ωφελεί πολύ τον παραγωγό στο χωράφι που πέρυσι πούλαγε με ζημιά» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι καταναλωτές πάντως από την δική τους πλευρά, όποια και αν είναι η αιτία της ακρίβειας θέλουν να πέσουν οι τιμές καθώς ο μισθός δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες ενώ η κυβέρνηση λέει πως δεν μπορεί να βάλει πλαφόν στις τιμές.