Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία είναι προϊόν αφόρητων πιέσεων κυρίως της Γερμανίας και σε δεύτερο επίπεδο της ΕΕ και των ΗΠΑ, σε βάρος της Ελλάδας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, και την οποία η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί με αξιόπιστο τρόπο.

Η αλήθεια επίσης είναι πως το θέμα των διερευνητικών δεν άρχισε και τελειωσε αυτές τις μέρες, αλλά όλο το διάστημα από τον περασμένο Νοέμβριο και κυρίως μέσα στις γιορτές, η επικεφαλής του διλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή είχε διαρκώς εππικοινωνία με τον τούρκο συνομιλητή της Ιμπραήμ Καλίν, και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Νίκος Δένδιας αγνοούσε μέχρι πρόσφατα αυτές τις εξελίξεις, και ενημερώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Επίσης, είναι αλήθεια πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως δεν μπορούμε να πάμε τώρα σε συνομιλίες, διότι αυτές δεν θα έχουν προοπτική με δεδομένες τις μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις των τούρκων, τις οποίες η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί (είτε ολόκληρες είτε μέρος τους) διότι δεν το αντέχει η κοινή γνώμη…

Να σημειωθεί ότι οι μισοί περίπου υπηρεσιακοί παράγοντες -σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr- θεωρούν ότι τούτη τη στιγμή οι διερευνητικές με τους τούρκους δεν θα προσφέρουν κάτι θετικό, και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα τοποθέτηση της ΕΕ στη σύνοδο της 25ησ Μαρτίου για τις κυρώσεις σε βάρος των τούρκων και μετά να ξαναδεί η Αθήνα το θέμα.

Επί του θέματος διαφωνούν αρκετοί με τα παραπάνω, αφού εκτιμούν ότι πρέπει τώρα να ξεκινήσει η χώρα μας την προσπάθεια συνεννόησης με την Άγκυρα, και ας εκτεθούν οι τούρκοι εάν επιμείνουν στις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις, ώστε στη συνέχεια οι ευρωπαίοι να έχουν πλήρη εικόνα για το ποιο μέρος φάνηκε αδιάλλακτο, και να αποφασίσουν αναλόγως την 25η Μαρτίου.

Πάντως οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει, αλλά είναι άγνωστο εάν…θα τελειώσουν!

Όμως όλα δείχνουν πως εκτός από τις διερευνητικές συνομιλίες θα υπάρξουν και συναντήσεις εκτός πλάνου, δια μέσω…Αλβανίας!

Οργή και προβληματισμός

Την οργή και τον προβληματισμό των επιτελών του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σπουδή των αλβανών και των τούρκων να ανακοινώσουν περίπου, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Νταβούτ Τσαβούσογλου στα…Τίρανα.

Κάτι που το Υπ.Εξ διέψευσε αλλά όχι πολύ…φανατικά είναι η αλήθεια, και ίσως να μην ήθελε να βγει τώρα κάτι τέτοιο στη δημοσιότητα. Γιατί ουδείς πιστεύει ότι δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό στην πρόσφατη συνάντηση Δένδια-Ράμα (ο Ράμα ήρθε απευθείας από την Τουρκία όπου είδε και τον Ερντογάν με τον Τσαβούσογλου) ή και Μητσοτάκη-Ράμα-Δένδια.

Κυρίως όμως την οργή των έμπειρων και -κυρίως- σοβαρών στελεχών του Υπ.Εξ προκάλεσε η εμπλοκή του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στις ελληνοτουρκικές διαφορές, και η ανάληψη από τον ίδιο, ρόλο ενδιαμέσου, μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Το όλο πράγμα γίνεται χειρότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να μην γνώριζε τίποτε, και ενημερώθηκε αργότερα όταν ο Ράμα κατέφτασε «για ιδιωτικούς λόγους» στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια και συνέφαγε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τότε μετέφερε το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στα Τίρανα, η οποία μπορεί μεν να μην επιβεβαιώνεται από την Αθήνα, αλλά από Αλβανία μεριά γίνεται γνωστό ότι πραγματοποιούνται σχετικές ετοιμασίες.

Παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή λένε στο vradini.gr ότι το πιθανότερο είναι πως οι τούρκοι επιδιώκουν αναβάθμιση και στήριξη του Έντι Ράμα ενόψει εκλογών φέτος τον Οκτώβριο, καθότι θεωρείται ένα εξαιρετικό εργαλείο της Άγκυρας. Να σημειωθεί ότι η θέση του Ράμα στην Αλβανία είναι δύσκολη σήμερα, αφού η χώρα του υποφέρει από την υγειονομική και οικονομική κρίση, ενώ έμεινε εκτός συζητήσεων για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο χαστούκι για το προφίλ του.

Ήδη ο Ράμα ισχυρίζεται στα αλβανικά ΜΜΕ ότι η Αλβανία «μπαίνει στο επίκεντρο…της παγκόσμιας σκηνής».

Τώρα, πηγές από την Αλβανία, αναφέρουν ότι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας συζητείται μια συμφωνία πλαίσιο, για την οποία υπάρχει ένα προσχέδιο και η οποία θα περιλαμβάνει:

«Πρώτον, μια λύση φέτος στο Κυπριακό στις δύο κοινότητες, μια ομοσπονδία, δεύτερον μια στρατηγική συνθήκη φιλίας, η οποία θα μετατρέψει το Αιγαίο Πέλαγος σε μια όαση συνεργασίας και μια τελική λύση στην κοινή χρήση των πόρων στο Αιγαίο (για αυτό αναζητείται νομική μορφή)» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι αλβανοί αναφέρουν επίσης ότι η συμφωνία θα κορυφωθεί με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το οποίο σύμφωνα μες τους ίδιους θα κλείσει με μια ενδιάμεση φόρμουλα που θα περιέχει τη μεσαία γραμμή και 12 μίλια όπου επιτρέπεται, αλλά και τεχνικούς όρους παρόμοιους με την ελληνο-ιταλική συμφωνία, δηλαδή, που θα επιτρέψει την αλιεία κοντά στα ελληνικά νερά, για τους Τούρκους ψαράδες.

Τα όσα αναφέρονται είναι εξόχως ανησυχητικά, και η vradini.gr τα έθεσε υπόψην έμπειρων διπλωματών, οι οποίοι είπαν πως “δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο κλίμα και περιβάλλον στην Ελλάδα για να γίνουν τέτοιες κουβέντες σε βάθος”. Με λίγα λόγια ειπώθηκε πολύ κομψά ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να συζητήσει τέτοια πράγματα…

Ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει

Η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει τις αναφορές για ρόλο «διαμεσολαβητή» του Ράμα, αλλά υπάρχει ένα θέμα αφού όλες οι εξελίξεις γίνονται γνωστές απο τρίτους. Είτε από την Άγκυρα είτε από τα Τίρανα, ή τις Βρυξέλλες.

Οι κριτικά τοποθετημένοι απέναντι στο Υπ.Εξ θεωρούν ότι μέχρι τώρα την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν ευρωπαϊκοί «κύκλοι» και ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που βρίσκονται σε συνεννόηση με την Αγκυρα ερήμην της Αθήνας.

Να σημειωθεί πως η -κατά κοινή παραδοχή απαράδεκτη- πρόσφατη αναφορά Τσαβούσογλου ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «προειδοποίησαν» την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευση με την Τουρκία και να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές, έχει μείνει αναπάντητη από την Αθήνα.

Το κακό με την εμπλοκή Ράμα, είναι πως η Αθήνα πρέπει να ανεχθεί έναν κατ εξοχήν ανθέλληνα αλβανό, ο οποίος έχει πλήξει όσο κανείς την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. 

Ως αντιπολίτευση, σαμπόταρε τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο, το 2009 με σχεδόν ρητορική μίσους και έκανε λόγο για «προδοσία» από την πλευρά του Μπερίσα.

Όπως ανέφερε στο vradini.gr έμπειρος διπλωμάτης, το όλο σκηνικό θα είναι κομμένο και ραμένο στα μέτρα του έντο Ράμα και κερδισμένοι θα είναι ο ίδιος και η Τουρκια που τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο.

«Αν, πράγματι, γίνει τελικά η συνάντηση στα Τίρανα, όπως υποστηρίζει ο Μ. Τσαβούσογλου, τότε η φωτογραφία που θα βγει, θα ειναι ο Ράμα στη μέση με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών δεξιά και αριστερά του. Δηλαδή, μια φωτογραφία που θα απευθύνεται στην κοινή γνώμη της Αλβανίας ενόψει εκλογών» είπε η συγκεκριμένη πηγή.

Πάντως στα Τίρανα το κλίμα είναι πανηγυρικό και η προβολή που συγκεντρώνουν οι επισκέψεις Ράμα σε Αθήνα και Αγκυρα είναι τεράστια με τα φιλοκυβερνητικά αλβανικά ΜΜΕ να εμφανίζονται με διθυραμβικούς τόνους.

Τα, δε, αντιπολιτευόμενα να αναφέρουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι …ανίκανος να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή». Χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, μιλώντας στον φιλοκυβερνητικό τύπο για τις επισκέψεις Ράμα σε Άγκυρα και Αθήνα, είπε:

«Η επίσκεψη Ράμα σε Τουρκία και Ελλάδα έγινε για προεκλογικές σκοπιμότητες». Και πρόσθεσε: «Η Αλβανία προφανώς δεν έχει τη δύναμη να είναι παράγοντας ειρήνης στη Βαλκανική, διαφορετικά θα ήμασταν ήδη μέλος της ΕΕ».