Κορωνοϊός: Η Νορβηγία θα δανείσει το πλεόνασμα των εμβολίων της AstraZeneca σε Σουηδία και Ισλανδία

Πολλά επεισόδια φαίνεται να έχει το σήριαλ με την AstraZeneca και το εμβόλιό της, το οποίο συνδέεται με εμφανίσεις θρομβώσεων σε ανθρώπους οι οποίοι το έκαναν.

Από χθες ΠΟΥ και ΕΜΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις ενώ ο κόσμος φοβάται να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα για να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς θα του χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το 15% όσων είχαν χθες ραντεβού για εμβολιασμό δεν προσήλθε λόγω AstraZeneca.

Την Πέμπτη ανακοινώνει ο ΕΜΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ χθες Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

Πάντως, ο ΕΜΑ αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς ο μικρός αριθμός των περιστατικών θρομβώσεων, στατιστικά δεν συνιστά απαγόρευση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτασης συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.

Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων, τόνισε η Εμερ Κουκ.

Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, αν αποσυρθεί το εμβόλιο

Καθησυχαστικός ήταν χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, που πρόσθεσε:

«Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σύμφωνα με μελέτες της Βρετανίας. Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος».

Ο γιατρός δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ίσως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.