Καπραβέλος: Τι είπε για τα εμβόλια – Ποιοι να κάνουν δεύτερη δόση AstraZeneca

Η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, να χορηγείται στους άνω των 60 ετών, προκάλεσε ανησυχία στους νέους, που έχουν κάνει ήδη την 1η δόση και έχουν προγραμματισμένη και τη 2η.

Οι ειδικοί, που έχουν τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος από χθες μέχρι σήμερα, συμφωνούν στο ότι, όσοι έκαναν την 1η δόση και δεν έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με θρομβώσεις, να προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματισμένη 2η δόση.

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από όλες τις χώρες τη Ε.Ε οι 20 συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, εκτός και αν σημειώθηκε περιστατικό θρόμβωσης. Σημείωσε δε ότι οι πιθανότητες για περιστατικά θρομβώσεων είναι απειροελάχιστες στη δεύτερη δόση.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο 105,5», τονίζοντας, επίσης, ότι καλό θα ήταν να μην γίνει συνδυασμός εμβολίων καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για το τι μπορεί να προκληθεί αν γίνει η 1η δόση με ένα σκεύασμα και η 2η με ένα διαφορετικό.

Στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση Astrazeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.

Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση, είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις».

Και συνέχισε: «Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεων της Επιτροπής αναρτάται στο emvolio.gov.gr».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι το AstraZeneca πρόκειται για καλό εμβόλιο, με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο να υπογραμμίζει ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000.

«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε και πρόσθεσε ότι για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.