Αθανασίου - Lamda Development: Σε 7 εβδομάδες η υπογραφή της μεταβίβασης για το Ελληνικό

Την πεποίθηση ότι θα παρατηρηθεί «χείμαρρος» επενδύσεων, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησε με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες τις επόμενες τρεις εβδομάδες», είπε ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας πως με την υπογραφή της σύμβασης σε 7 εβδομάδες, δηλαδή αρχές Ιουλίου, θα έχει μεταφερθεί η ιδιοκτησία του συνόλου της έκτασης των 4.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στη Lamda και η καταβολή της προκαταβολής, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο δημόσιο.

Ο ίδιος σημείωσε πως «Η εταιρεία είναι έτοιμη αμέσως, εντός Ιουλίου, να προκηρύξει έργα υποδομών προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, και μέχρι το τέλος του έτους άλλα έργα, επίσης αξίας 500 εκατ. ευρώ».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Lamda επανέλαβε ότι έχει εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης για την πρώτη 5ετία, περί τα 2,5 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1 δις. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αθανασίου μίλησε για την οικονομική αυτάρκεια της εταιρείας για την ανάπτυξη των υποδομών στο χώρο του Ελληνικού, τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα έργα της πρώτης πενταετίας αν και θεωρεί τις συνεργασίες σημαντικές κυρίως για λόγους εξειδίκευσης. Μάλιστα, το Ελληνικό εκτός όλων των άλλων, φιλοδοξεί να είναι ο πρεσβευτής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, λειτουργώντας μέσα στο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πράσινη ανάπτυξη

Ωστόσο, επιδιώκονται συνεργασίες, όπως αυτή που έχει ανακοινωθεί για τα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο, αξίας 300 εκατ. ευρώ, με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Στα έργα της πρώτης 5ετίας περιλαμβάνεται η δημιουργία του ενός τρίτου του πάρκου (συνολικά από τα 6.200 στρέμματα τα 2.000 θα είναι πάρκο) ενώ από τα πρώτα κτήρια που θα γίνουν είναι οι εγκαταστάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα γίνουν σε αντικατάσταση των υφισταμένων θα υλοποιηθούν επίσης άμεσα, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης με το δημόσιο η εταιρία θα παρουσιάσει το σχεδιασμό για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, το χρονοδιάγραμμα του έργου συνολικά, τις προπωλήσεις ακινήτων που έχει κάνει και γενικότερα το οικονομικό αποτύπωμα.