Λινού: Να επιλέγουν εμβόλιο και οι κάτω των 30 ετών

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open σήμερα το πρωί, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, διατύπωσε μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις της για τον εμβολιασμό των ηλικιών 30-45 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μάλιστα, επισήμανε πως «όσο ανεβαίνει η ηλικία τόσο μικραίνει ο κίνδυνος θρομβώσεων».

Ωστόσο, θα προτιμούσε, οι νεότερες ηλικίες και κυρίως οι νεότερες γυναίκες να εμβολιαστούν με άλλα εμβόλια και οι μεγαλύτερες με αυτό της AstraZeneca.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «τα εμβόλια είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε» και όλοι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «όσο ανεβαίνει η ηλικία, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοεμβολικών». Μάλιστα ανέφερε πως με βάση αυτό το δεδομένο, οι περισσότερες χώρες πλην της Αγγλίας, εμβολιάζουν με AstraZeneca τις μεγαλύτερες ηλικίες και με άλλα εμβόλια τις μικρότερες.

«Αν μπορούσαμε να έχουμε επαρκή εμβόλια, θα πρότεινα να εμβολιάσουμε τις νεότερες ηλικίες και τις νεότερες γυναίκες με άλλα εμβόλια και τις μεγαλύτερες με AstraZeneca».

Μιλώντας για τις πιθανότητες θρομβώσεων, η κα. Λινού επισήμανε ότι -ακόμα και για τις μικρές ηλικίες που είναι μεγαλύτερες αυτές οι πιθανότητες – παραμένουν εξαιρετικά μικρές: «είναι 2 στις 100.000» και μάλιστα τονίζει σχετικά:

«Κάθε χώρα παίρνει τις αποφάσεις της με βάση και τις δυνατότητες σε αριθμό εμβολίων. Θα προτιμούσα να γίνονται οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 30-45 με άλλο εμβόλιο, ωστόσο δεν έχω τα δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή».

Καταλήγοντας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας ξεκαθάρισε πως «αν έχω μεγάλη πιθανότητα να νοσήσω, λόγω της εργασίας μου ή της προσωπικής μου ζωής, θα έκανα το πρώτο εμβόλιο που θα έκανα μπροστά μου. Αν έχω την δυνατότητα να επιλέξω την συμπεριφορά μου από πλευράς προστασίας, θα περίμενα λίγο».