Συνεντεύξεις

Αθηνά Λινού στο vradini.gr: Θα είναι πολύ επιζήμιο οικονομικά και κοινωνικά ένα νέο lockdown

«Οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να επιλέξουν μια μικρή κοινωνική ομάδα 10 έως 12 άτομα, που θα είναι τα μόνα με τα οποία θα συναναστρέφονται στη διάρκεια της πανδημίας»

_DSC3503-2

Για το αν είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αυτό που διανύουμε απαντά, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κα Αθηνά Λινού.

Όπως λέει, στο vradini.gr, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι είναι το δεύτερο κύμα καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι η συνέχεια – με κάποια επιδείνωση – του πρώτου κύματος, ενώ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι ένα δεύτερο lockdown θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο, εκτός από πολύ δύσκολο, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Σας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων;

Η αύξηση των κρουσμάτων είναι όντως ανησυχητική τόσο γιατί είναι σχετικά υψηλός ο αριθμός τους σε σχέση με τους προηγούμενους ρυθμούς όσο και επειδή είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει σημαντικός αριθμός στις μεγάλες πόλεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Πιστεύω ότι η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι με τη λήξη των μέτρων προστασίας και της απομόνωσης στο σπίτι άρχισαν να αίρονται τα υπόλοιπα μέτρα χωρίς ταυτόχρονα να ενημερωθεί και να πειστεί ο πληθυσμός ότι χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη προσοχή. Nα εφαρμόσει δηλαδή τα μέτρα ατομικής προστασίας με κύριο τη χρήση της μάσκας.

Τι χρειάζεται να κάνουν από εδώ και πέρα οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι πολίτες;

Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: Πρώτον να εντείνουν τις ενημερωτικές καμπάνιες με έμφαση στην καταλληλότητά τους για τα άτομα που έχουν τις περισσότερες κοινωνικές επαφές και τις πιο πολλές κοινωνικές εξόδους, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που νοσήσουν αυτά τα άτομα, η νόσος για τους ίδιους θα είναι πολύ ήπια. Το δεύτερο το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κάθε δημόσιο χώρο και ταυτόχρονα η εφαρμογή της αποστασιοποίησης. Οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να επιλέξουν μια μικρή κοινωνική ομάδα 10 έως 12 άτομα, που θα είναι τα μόνα με τα οποία θα συναναστρέφονται στη διάρκεια της πανδημίας.

Μπορεί να είναι αυτό το «δεύτερο κύμα»; Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, θα χρειαστεί ένα νέο lockdown;

Δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό είναι το δεύτερο κύμα ή η συνέχεια, με κάποια επιδείνωση, του πρώτου κύματος. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύ επιζήμιο και οικονομικά και κοινωνικά να υπάρξει νέο lockdown. Ελπίζω ότι η πολιτεία θα πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και να μη χρειαστεί να υπάρξει lockdown.

Μετά το πρώτο κύμα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πιο έτοιμο για να αντιμετωπίσει τον covid 19;

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό έχει αποκτήσει περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να διαχειριστεί εκείνους του ασθενείς με κορωνοϊό που θα χρειαστεί νοσηλευτούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε, διότι η νόσος παρά την πρόοδο παραμένει συχνά θανατηφόρα και σε πολλές περιπτώσεις αφήνει κατάλοιπα όπως τα νευρολογικά που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Τελικά είναι το εμβόλιο η μόνη λύση για την πανδημία;

Για όλα τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με οποιονδήποτε τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο το εμβόλιο παραμένει η πρώτη επιλογή. Ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό, ο οποίος φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω του αέρα, η οριστική λύση είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν μια ανακάλυψη συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο θα θεραπεύει εύκολα, γρήγορα και χωρίς παρενέργειες τη νόσο.

Δείτε επίσης