Το τέλος του φθινοπώρου δίνει στο Public την κατάλληλη αφορμή για ένα μελωδικό ταξίδι στις νότες και τις λέξεις, μέσα από το αφιέρωμα «Autumn Leaves: Jazz και Λογοτεχνία».

Ζωηρή, εκρηκτική και απρόβλεπτη, η τζαζ ανήκει στα μουσικά ρεύματα που επηρέασαν όσο λίγα την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής. Χάρη στη δεξιοτεχνία και το ταπεραμέντο κορυφαίων μουσικών, το μουσικό αυτό είδος κατάφερε να αποτυπώσει με αξιοθαύμαστη τόλμη και ακρίβεια τους ρυθμούς ζωής κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε απόλυτη σύνδεση και με άλλα πεδία εκφραστικής δημιουργίας, όπως η λογοτεχνία ή η ζωγραφική.

Ο Νοέμβριος φέτος έχει τη χροιά της τρομπέτας, του πιάνου, του σαξοφώνου ή του μπάσου, μέσα από επιλεγμένους τίτλους βιβλίων και δίσκων που διατίθενται στο public.gr για να μας συντροφεύσουν όσο θα παραμένουμε ασφαλείς. Βιβλία όπως:

  • «Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ», του Τζεφ Ντάιερ, εκδόσεις Πάπυρος.
  • «Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ», της Μπίλλυ Χόλιντεϋ και του Γουίλιαμ Ντάφτι, εκδόσεις Άγρα.
  • «Λευκή τζαζ», του Τζέιμς Έλροϊ, εκδόσεις Κλειδάριθμος.
  • «How to Listen to Jazz», του Ted Gioia, εκδόσεις Hachette UK.

Δίσκοι:

  • «Birth of the Cool», του Miles Davis, από τη δισκογραφική εταιρεία Blue Note. Πρόκειται για μια συλλογή κομματιών του κορυφαίου Αμερικανού μουσικού που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1957.
  • «I Put A Spell On You» της Nina Simone, από τη δισκογραφική εταιρεία VERVE.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε ακόμη περισσότερα σχετικά με τη τζαζ μουσική, μπείτε στο bookfriends.gr, το μεγαλύτερο βιβλιοφιλικό site με κριτικές αναγνωστών στην Ελλάδα, που πρόσφατα έφτασε τις 45.000 κριτικές.