Αυγενάκης: Να τελειώνουμε με την ανωμαλία στο μπάσκετ

Επιστροφή των φιλάθλων στις κερκίδες των γηπέδων στο τέλος του καλοκαιριού προβλέπει στο σχέδιό του ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρεται στις εκλογές της ομοσπονδίας του μπάσκετ σημειώνοντας: «Η ισόβια διοίκηση του κ. Βασιλακόπουλου, πριν από την προσωρινή, αλλά και η προσωρινή διορισμένη, έχει μία ιδιοκτησιακή λογική για την Ομοσπονδία… Δηλώνει, επίσης, αισιόδοξος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα με τη χώρα μας να παίρνει πολλά μετάλλια».

Ποια είναι η άποψή σας και τι γίνεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία μπάσκετ;

«Η ισόβια διοίκηση του κ. Βασιλακόπουλου, πριν από την προσωρινή, αλλά και η προσωρινή διορισμένη, έχει μια ιδιοκτησιακή λογική για την Ομοσπονδία. Έκανε και κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς της κόντρα σε κανόνες και νόμους. Για να μην γίνουν εκλογές.

Ουδείς, όμως, είναι υπεράνω των νόμων. Με αβάσιμα προσχήματα ο κ. Βασιλακόπουλος απέρριψε την εναλλακτική λύση διενέργειας εκλογών με την ηλεκτρονική κάλπη “Ζευς”, με την οποία διοργάνωσαν άψογα τις αρχαιρεσίες τους οι άλλες 47 Ομοσπονδίες. Κόπτεται δήθεν για τη Δημοκρατία και τη δια ζώσης παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων (συνάθροιση, δηλαδή, περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων), αλλά ουδέποτε ζήτησε, ως όφειλε, τέτοια άδεια και δεν κατέθεσε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Γιατί; Διότι γνώριζε ότι δεν επιτρέπουν, ακόμα, οι λοιμωξιολόγοι τέτοιες μαζικές και πολύωρες συγκεντρώσεις. Ενημερώσαμε, ως οφείλαμε, τις αρμόδιες Αρχές για να πράξουν τα νόμιμα και να τελειώνουμε με την ανωμαλία. Δεν αξίζει στο μπάσκετ…

Και επειδή ακούω και διαβάζω διάφορα, θέλω να σας πω ότι το ζήτημα δεν είναι “προσωπικό”, αλλά βαθιά θεσμικό και ουσιώδες». 

Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε για να μπορέσει και πάλι ο κόσμος να επιστρέψει στα γήπεδα; 

«Ήδη, ζητήσαμε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να εκκινήσει η διαδικασία, προκειμένου με την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν, να μπορέσουμε να έχουμε σταδιακή και συντεταγμένη επιστροφή των φιλάθλων στις κερκίδες.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ωστόσο, για να είμαστε έτοιμοι, εργαζόμαστε από τώρα, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στην επικαιροποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου, που είχε συντάξει πέρσι η Super League 1».

O ερασιτεχνικός αθλητισμός υποφέρει, κ. υφυπουργέ. Έχετε ανακοινώσει κάποιες δράσεις που θα βοηθήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να αναπτυχθεί. Πώς θα γίνει έμπρακτα αυτό; 

«Η πολιτική μας από την πρώτη στιγμή περιστρέφεται γύρω από την έμπρακτη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Προτεραιότητά μας τα σωματεία και οι αθλητές. Τι να σας πρωτοπώ; Για το “δίχτυ προστασίας” με τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα στήριξης, στα οποία πετύχαμε να ενταχθούν και όλοι οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό.

Για τα 13.268 εκατ. ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης, που καταβλήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια απευθείας σε 4.691 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία.

Για το 50% των επιπλέον εσόδων της Πολιτείας, από εκείνα που θα προκύψουν από το νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, που προκαταβολή τους προγραμματίζουμε να καταβάλουμε στο τέλος του καλοκαιριού.

Για τη διάταξη στο σχέδιο νόμου, που έρχεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και για πρώτη φορά θα κατοχυρώνει τους ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων σε εθνικές κατηγορίες, ώστε να μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και να συμπεριλαμβάνονται στα όποια μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που έφερε νομιμότητα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα.

Για το αντίστοιχο Μητρώο των Προπονητών που θα ξεκινήσει άμεσα, για να ξέρουν όλοι ποιος και με ποια προσόντα προπονεί τα παιδιά μας».

Τον Ιούλιο διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Πιστεύετε πως θα πανηγυρίσουμε κάποιο ή κάποια μετάλλια;

«Μακάρι να διεξαχθούν χωρίς κάποιο άλλο απρόοπτο μέχρι τότε, και το λέω αυτό κυρίως από τη σκοπιά των αθλητών που έφτασαν, με την περσινή επιβεβλημένη αναβολή, να προετοιμάζονται γι’ αυτούς και να αλλάζουν τους προγραμματισμούς τους επί δύο χρόνια. Και επειδή έχω στενή σχέση με τα περισσότερα μέλη της Ολυμπιακής, αλλά και της Παραολυμπιακής μας ομάδας, ξέρω καλά την αγωνία και το άγχος τους.

Είμαι βέβαιος, μάλιστα, ότι θα πανηγυρίσουμε πολλά μετάλλια και μεγάλες επιτυχίες τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε, παρά την πανδημία και την καραντίνα, η προετοιμασία τους δεν διακόπηκε ούτε μία στιγμή. Σε συνεργασία με την ΕΟΕ και την ΕΠΕ, με ειδικές λίστες που συντάχθηκαν, οι προ-Ολυμπιακές μας αποστολές είχαν κατ’ εξαίρεση απρόσκοπτη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις».

Πόσο επαναστατικοί ή πρωτοποριακοί, αν προτιμάτε, είναι οι αθλητικοί νόμοι που έχετε ψηφίσει και αυτός που ετοιμάζετε;

«Η αθλητική μας μεταρρύθμιση με τους ν. 4639/2019 και 4726/2020 ήταν μία “επανάσταση του αυτονόητου”. Ρυθμίσαμε ζητήματα διαφάνειας και τάξης στο αθλητικό οικοδόμημα που ζητούνταν –και απαιτούνταν– επί πολλά χρόνια, αλλά ουδείς είχε τολμήσει να τα εφαρμόσει, όπως για παράδειγμα την παγκόσμια πρακτική “καλής διακυβέρνησης” με τα όρια θητειών και ηλικιών για την αναγκαία ανανέωση στις Ομοσπονδίες και τη συμμετοχή των αθλητών στη λήψη των αποφάσεων με ψήφο στα Δ.Σ.

Στο σχέδιο νόμου, που φέρνουμε την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, συνεχίζουμε την αθλητική μεταρρύθμιση. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι:

  • Εφαρμόζουμε όσα μας αναλογούν ως Πολιτεία στην Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρό μας, που εκπόνησαν UEFA/FIFA έπειτα από τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό πέρσι.
  • Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
  • Ρυθμίζουμε για πρώτη φορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των προπονητών και του επαγγέλματός τους.
  • Περιορίζουμε με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας τις επαγγελματικές κατηγορίες στο ποδόσφαιρο από τρεις σε δύο, με τη συγχώνευση της Football League στη Super League 2».

Χάρις στη δική σας επιμονή το «Ράλλυ Ακρόπολις» επιστρέφει και πάλι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πείτε μας, τι να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο στον πρώτο αγώνα;

«Τα προηγούμενα χρόνια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, και το μεγαλύτερο: την αδιαφορία της Πολιτείας.

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας. Ένας αγώνας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και αποτέλεσε πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Από το ότι το Σεπτέμβριο θα δείτε πολλά που όχι μόνο θα σας εντυπωσιάσουν, αλλά θα σας εκπλήξουν. Θα δείτε σε αυτή τη διοργάνωση την περήφανη Ελλάδα, της ελπίδας, της δημιουργικότητας και του μέλλοντος».

Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποτε στην Ελλάδα και μία πίστα για Φόρμουλα 1; 

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Επόμενο βήμα είναι η επιτυχημένη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις, και αυτό είναι εισιτήριο για περισσότερα πράγματα στο motor sport.

Δεν θέλω να σας αποθαρρύνω, αλλά δε θέλω να καλλιεργήσω και ψεύτικες υποσχέσεις. Υπάρχει ένα εξαιρετικό και υπερώριμο πρότζεκτ στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας για πίστα Φόρμουλα 1 και βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τους αρμόδιους για να συνδράμουμε να πάρει σάρκα και οστά».

Πιστεύετε ότι σε πολιτικό επίπεδο η χώρα χρειάζεται μετά την COVID εποχή μία νέα αρχή; Η κυβέρνηση πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει από την αρχή το νέο της σχέδιο βασισμένο στην επόμενη μέρα;

«Η αφετηρία της πολιτικής αλλαγής έγινε τον Ιούλιο του 2019. Έκτοτε, ακόμη και μέσα από τις πολλές αντιξοότητες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε σε εσωτερικό, σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε υγειονομικό, είδατε ότι η χώρα ανταπεξήλθε με επιτυχία και σε πολλά ζητήματα καθοδηγεί στην Ευρώπη. Όπως, για παράδειγμα, η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να μηδενίσει το κοντέρ, λοιπόν, αλλά συνεχίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που η ίδια η κοινωνία έθεσε, πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια η κοινωνία έπειτα από δύο χρόνια, συνεχίζει να επικροτεί εμφατικά τη σημερινή κυβέρνηση».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»