Μπαχτσελί σε Μπάιντεν: Η σελίδα της Κωνσταντινούπολης έκλεισε πριν 568 χρόνια

Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη λέξη «Κωνσταντινούπολη» και όχι «Ισταμπούλ», ενώ μιλούσε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, γεγονός που ενόχλησε αρκετά τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εθνικιστή ηγέτη στην Τουρκία.

Ο ίδιος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα υπογράμμισε: «Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περιοχή με τέτοιο όνομα δεν υπήρχε. Υπάρχει η Ιστανμπούλ μας και είναι η μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Tο πως βλέπουν και τί θέλουν να δουν κάποιοι όταν κοιτάζουν πέρα από τον ωκεανό έχει ελάχιστη σημασία. Η σελίδα της Κωνσταντινούπολης έκλεισε πριν από 568 χρόνια.

Για παράδειγμα, ακόμη και αν επαναφέρουμε την ιστορία και επιστρέψουμε στις συνθήκες του 1453 όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και όλα τα όντα θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός απόλυτου και νικηφόρου Τούρκου που κάνει τον κόσμο να τρέμει, οδηγεί τα πλοία από τη στεριά και χτυπάει τα τείχη με κανόνια»

Όσον αφορά στη Γενοκτονία, τόνισε ότι είναι «μαύρος λεκές» στην ιστορία, ενώ επεσήμανε ότι έχει βάλει «μπουρλότο» στις γέφυρες διαλόγου Τουρκίας και ΗΠΑ.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι με το λαό των ΗΠΑ, αλλά με τους φρουρούς που παρατάσσονται στον Λευκό Οίκο» ήταν τα λόγια του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Με αφορμή την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό, τα έβαλε με τον τέως ηγέτη των Τ/Κ, Μουσταφά Ακιντζί, βαφτίζοντάς τον μάλιστα «Έλληνα».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε ανοησία τη δήλωση αυτού ότι ο «Τατάρ θα είναι το παπαγαλάκι της Άγκυρας στη Γενεύη», ενώ είπε ότι ο τέως Τ/Κ ηγέτης «παραληρεί με γλώσσα ΕΟΚΑ».

«Ο πρόεδρος Τατάρ δεν είναι παπαγαλάκι, είναι μια γενναία καρδιά που υπερασπίζεται τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις εθνικές ευαισθησίες των Τ/Κ.

Η παρέμβαση του τέως προέδρου της ΤΔΒΚ, Μουσταφά Ακιντζί, για να υπονομεύσει τη διαδικασία της Γενεύης, η απρεπής και αήθης κριτική εναντίον του νυν προέδρου, Ερσίν Τατάρ, αποτελεί ένδειξη ότι τα κοιμισμένα κύτταρα άρχισαν να κινούνται».

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «ο μόνος τίτλος που αξίζει στη νοοτροπία του Μουσταφά Ακιντζί είναι ‘ντελικανής Ρωμιός’, επειδή έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρουν την Κύπρο με τεχνάσματα οι Ε/Κ».

Επανέλαβε τη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος στην Κύπρο πέραν της λύσης των δύο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών.