Με την προεκλογική κούρσα των ΗΠΑ να έχει μπει στην τελική της ευθεία, οι Ευρωπαίοι πολίτες τάσσονται υπέρ το Τζο Μπάιντεντ και κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δημοσκόπηση που διεξάγει τοEurope Elects το 48.5% αν είχε δικαίωμα ψήφου, θα επέλεγε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ μόλις το 10% θα έδινε δεύτερη θητεία στον Αμερικανό πρόεδρο.

Την ίδια ώρα η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov έθεσε σε πολίτες επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ερώτημα: «Ποιός θα θέλατε να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;» και τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Γερμανία το 71% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του Μπάιντεν με την νυν πλανητάρχη να συγκεντρώνει μόλις το 11%.

Ίδια εικόνα δείχνει η μέτρηση της YouGov και στην Γαλλία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παίρνει 14% και τον αντίπαλο του 64%. Μάλιστα οι Γάλλοι σε ποσοστό 72% πιστεύουν ότι η 4ετής θητεία του Τραμπ είχε αρνητικές επιπτώσεις παγκοσμίως και το 64% θεωρεί ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη αν ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος κερδίσει μία δεύτερη 4ετία.

Οι Ιταλοί που συμμετείχαν στην έρευνα της YouGov, έδωσαν 58% στον Μπάιντεν και 20% στον Τραμπ, ενώ μόλις το 12% χαρακτηρίζει έντιμη την προεκλογική του καμπάνια.

Στην Ισπανία, 16% θα ψήφιζαν υπέρ του Τραμπ και 69% υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Σουηδία, μόνο 18% υποστηρίζουν τον αμερικανό Πρόεδρο, ενώ 65% στηρίζουν Μπάιντεν.

Στην Δανία, ο Τραμπ έχει την χειρότερη επίδοση από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Μόλις 6% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ του, ενώ 80% θέλουν τον Μπάιντεν.

Τι «ψηφίζουν» οι Έλληνες

 Στην Ελλάδα, δημοσκόπηση της εταιρίας ProRata, έδειξε ότι το 71% των ψηφοφόρων στηρίζουν τον Μπάιντεν και μόνο 15% τον Τραμπ. Παράλληλα 8 στους 10  Έλληνες χαρακτηρίζουν «απολύτως ανεύθυνη» την στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην πανδημία και μόνο οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης εγκρίνουν τον δρόμο που έχει ακολουθήσει.

Τον Μπάιντεν θα ψήφιζαν ή θέλουν για «πλανητάρχη» και οι ευρωπαίοι που πήραν μέρος σε μια σειρά άλλων σφυγμομετρήσεων.

Στην Γερμανία μέτρηση της Fprschungsgruppe Wahlen, που συνεργάζεται με την Γερμανική κρατική τηλεόραση ZDF, έδειξε ότι το 86% των Γερμανών θα ψήφιζαν υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου και μόνο 6% υπέρ του Τραμπ.

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση τουΙνστιτούρου Kieskompas 66% των ψηφοφόρων στηρίζουν Μπάιντεν και 30% Τραμπ, ο οποίος ανεβάζει τα ποσοστά του στους ακροδεξιούς (PVV), στους υπερσυντηρητικούς (FvD) και στους ακραίους Χριστιανούς (SGP).

Στην Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kantar TNS, 75% θα ψήφιζαν υπέρ του Μπάιντεν και μόνο 15% υπέρ του Τραμπ. Μόνη εξαίρεση οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού PS, στους οποίους το αποτέλεσμα είναι 50-50.